Политолог: Борисов сам влезе в капана

  • 08 ноември 2016 12:18

  • 39715
  • 30
Политолог: Борисов сам влезе в капана
©

Няколко неща правят впечатление. Първото нещо е първата загуба на ГЕРБ в национален мащаб. Можем да кажем, че това е не толкова загуба на Цачева, колкото на Борисов, защото в цялата кампания той беше ключовият играч. Това каза пред Novini.bg политологът Страхил Делийски по повод изненадващата победа на първия тур на президентските избори на подкрепения от БСП кандидат Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

На Цачева и Цветанов беше оставено да обикалят страната на терен, докато Борисов беше ключовият играч в медийната кампания, фокусът беше изцяло върху него. Дори в последното появяване по телевизията Цачева не беше сама, а беше с него, сякаш за да покаже, че става въпрос не за президентски, мажоритарни избори, а за оценка на самия Борисов и неговото управление. Самият Борисов директно каза, че тези избори ще бъдат вот на доверие или недоверие към кабинета, който той оглавява. Така че той сам влезе в този капан – фокусира изборите върху себе си и оттук по един естествен начин се получи тази мотивация у голяма част от гражданите за протестен вот, което вероятно нямаше да е така при друг кандидат на ГЕРБ и при избори, чийто фокус да не беше самият Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Още самото късно назначаване на Цачева говореше, че тук не става въпрос за мажоритарен избор, а за гласуване за или против ГЕРБ и кабинета Борисов, заяви Делийски.

Борисов загуби за първи път избори и това е ключово, защото досега огромна част от властовия му ресурс, от неговата харизма се дължеше на това, че той беше непобеден. Това, че той може да губи избори е удар върху неговата харизма. Неговата изключителност вече е оспорена, пробита и оттук нататък на него ще му бъде много трудно да се върне на терена, който напусна. Борисов изгуби символния ресурс, с който печелеше много, коментира политическият анализатор.

По думите му прави впечатление, че голяма част от тези, които на парламентарните избори през 2014 година са гласували за ГЕРБ, на президентския вот не само не са подкрепили Цачева, а дори са гласували за Радев. Това означава, че партията е изгубила онази си притегателна сила. Някъде липсва спойката. Това обаче е процес, който ще наблюдаваме в развитие. А и онази стройна организационна машина на Цветанов, с която ГЕРБ толкова респектираше останалите, също като че ли беше поставена под въпрос. Това са двата ключови компоненти на тези избори, посочи Страхил Делийски.

БСП успяха чрез кандидатурата на Радев да привлекат много широка електорална периферия. Като че ли без да направят кой знае какво успяха да излязат от тежкия стигматизиран образ и наистина да привлекат гласоподаватели, които в никакъв случай не биха подкрепили социалистическата партия. Ако тази тенденция бъде използвана, това ще помогне на БСП да излезе от тежкото състояние, в което се намира. Ако зад Радев - кандидатът, който се изправи на тези избори, срещу ГЕРБ, стоеше друга партия – в по добро състояние и с по-добър публичен образ, е много вероятно той да беше спечелил изборите на първи тур срещу Цачева. Много е рано в левицата да се радват от този резултат. БСП направиха пробив, но ако спрат дотук, нищо добро не ги чака, коментира политологът.

Според него силният резултат на Обединени патриоти също прави впечатление. В голяма степен той се дължи на специфичната ситуация, в която се провеждат изборите – изчерпан ГЕРБ, ситуация на напрежение и страх, свързани най-вече с външнополитически фактори, потребност от силна ръка и сигурност. В българското общество има сериозни радикални настроения и те могат да бъдат използвани по политически начин. Ситуацията помогна на Обединени патриоти за този добър резултат, но той много лесно може да бъде загубен на едни скорошни парламентарни избори. Затова интересно ще е дали докато са на гребена на вълната Обединени патриоти ще потърсят предоговаряне на мястото си в сегашното правителство за сметка на Реформаторския блок или дали пък няма да бъдат активната страна в отиването към предсрочни парламентарни избори. Прави впечатление и слабото представяне на Реформаторския блок. Колкото и лидерите им да казват, че представянето им е добро, имат резултат колкото мразения от тях Орешарски, два пъти по-нисък от този на Марешки и три по-пъти по-нисък от този на Обединени патриоти. Ако това е повод за гордост за лидерите, то е повод за срам за избирателите им. За пореден път с поведението си Реформаторският блок накара избирателите си да се срамуват. Ясно е, че дори формално Блокът като политически проект след тези избори ще приключи, смята Делийски.

Според него преди втория тур Радев е в силната позиция. Той е човекът, който победи ГЕРБ, с Радев ще се свърза вероятността ГЕРБ да загубят водещата си роля. На негова страна е психологическото предимство. Вече се очертаха основните аргументи срещу него – ще го вкарват в "пакета" "човека на Путин" срещу евроатлантическия кандидат и по линията на ДПС. Това са нещата, с които ГЕРБ могат да се опитат да обърнат тенденцията. Първото "опаковане" Радев го опроверга още на пресконференцията след изборите, остава да видим как от щаба му ще парират обвиненията, че е кандидат и на ДПС. Единственият шанс на ГЕРБ да отблъснат голяма част от протестната вълна е да "опаковат" Радев като кандидат на БСП и ДПС. Всички изследвания показват, че подкрепата сред избирателите на Патриотичния фронт е 4 към 1 в полза на Радев. Единственото, което може да ги спре, е ако той бъде форматиран като кандидата на ДПС. Това е шансът на ГЕРБ. Само че те ще имат друг проблем с този патриотичен вот, тъй като вече бяха подкрепени от Лютви Местан и от Реформаторския блок, където е Касим Дал, заяви политическият анализатор.

Ще се наложи ГЕРБ да атакуват, а те бяха построили цялата си кампания като безапелационния победител. Ще видим дали няма да минат някои граници. Едно е ясно – каквито и договорки да има между партийните централи, те няма да повлияят върху резултата, защото това което се случи на президентските избори и на референдума много ясно показва голямата дистанция между избиратели и политически елит. По начина, по който гласуваха, избирателите показаха, че много-много не слушат политиците – и гласуването на референдума, и гласуването за кандидати като Марешки показва именно това. Така че балотажът ще се реши не толкова от партийните централи, колкото от това доколко успешно Радев ще бъде "опакован" от ГЕРБ и Реформаторите като човек и ДПС, както и доколко успешно той ще успее да излезе от тази "опаковка", каза още Страхил Делийски.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
39715 30

Свързани новини

Коментари 30

Добави коментар
Днес

2016.11.13 | 18:17

30
Днес станах член на БСП. Победа за генерала. Нашият президент.

2016.11.09 | 11:49

13
ЧЛЕН ЗА БСП!

2016.11.13 | 18:17

29
Колко много думи за една престъпна структура. Няма толкова глупави хора, да вървят щял живот след човек , който се хвали че е прочел само една книга в живота си.

2016.11.13 | 18:17

28
БОРИСОВ АКО ЩЕ ВЛЕЗЕ В КАПАН ТО Е ЗА ДА КЛЕЦА ВЪТРЕ МИШКИТЕ ОТ БСП, КОИТО Е НАЛОВИЛ, ЗА ДА НЕ МУ БЯГАТ.

2016.11.08 | 18:35

2
Ако ли .....................

2016.11.13 | 18:16

26
РАДЕВ ДА СЕ КАЧВА НА САМОЛЕТА И ДА БЯГА В КРИМ, ТАМ КЪДЕТО МУ Е МИЛО. БЪЛГАРИЯ ТОЙ НЕ ОБИЧА. ДОБРЕ ЧЕ МОЖЕ САМ ДА ЛЕТИ ЗАЩОТО ИНАЧЕ НЯМА ШАНСОВЕ.

2016.11.13 | 18:16

27
А защо си мислиш,че може да лети, освен на крилете на БСП?

2016.11.09 | 11:48

8
Колкото по малко ум има в една глава , толкова с по големи и се иска да пише.
Я СЕ ЗАМИСЛЕТЕ

2016.11.09 | 11:50

15
ЕЛЕКТОРАТА НА БКП ИМ КРАДАТ ХИЛЯДИ ПО ТЕЛЕФОНА КАКВО ГОВОРИМ ЗА ГЛАСУВАНЕТО БКП ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЛИЧИ ЗАВИНАГИ ОТ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ

2016.11.09 | 16:56

25
А ти замисляш ли се че Борисов Цачева и полвината "елит" герберски са били членове на БКП.

2016.11.09 | 11:53

24
БСП ВЛЕЗЕ В КАПАНА И СЕГА Е В ИЗОЛАЦИЯ ЗАЕДНО С РАДЕВ

2016.11.09 | 11:53

22
опорните точки на бесепе не сработиха и няма да сработят. Цачева печели на балотажа, въпросът е с колко

2016.11.09 | 11:53

23
XAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAAAAAAAAA ! Цеца президент ? На ВЪРБА , в сряда !
ММММММММММ

2016.11.09 | 11:52

21
ЗАД РАДЕВ КОЙ СТОИ АМИ БСП СЪЗДАТЕЛИТЕ НА МУТРИ 1996г; РЕКИТЬОРИ;КРАДЦИ НА БАНКИ И ПРОЧИЕ РАЗБОЙНИЦИ ТЕ ЛИ ИСКАТЕ ДА УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ НЕ СТЕ ПОЗНАЛИ ЧЕ ЩЕ СЕ СЛУЧИ ДЕЙБА И ИДИОТИТЕ
ВО ГЪЗО НА БСП

2016.11.09 | 11:52

20
ТРЯБВАШЕ ОЩЕ ПО ВРЕМЕТО НА ВИДЕНОВ ДА ВИ ИЗМЕТЕМ НА ДРУГА ПЛАНЕТА ДЕЙБА И ДОЛНИТЕ КОМУНИСТИ ТА ДА НЕ ДЪРПАТЕ ДЪРЖАВАТА КЪМ ХИПЕР ИНФЛАЦИЯ НО НИКОГА НЕ Е КЪСНО ДА СЕ СЛУЧИ И ПРОСТИЯ НАРОД ИКА ПАК ТЕ ДА УПРАВЛЯВАТ
гост

2016.11.09 | 11:52

19
Човек заради парата изяждаси и месата-четете го всеки ден пред огледалото/?

Добави коментар

Водещи новини