Барак Обама се срещна с индийския премиер

  • 07 юни 2016 21:47

  • 1762
  • 0
Барак Обама се срещна с индийския премиер
© Gettyimages

САЩ и Индия обединиха силите си за възможно най-бързото влизане в сила на Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, което бе подписано във френската столица през декември.

Това заяви президентът Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият след среща в Белия дом с индийския премиер Нарендра Моди, предаде БТА, цитирайки АП. "Обсъдихме как можем възможно най-бързо да стигнем до влизането в сила на парижкото споразумение, как можем да гарантираме, че необходимото за Индия финансиране на борбата й с глобалното затопляне ще бъде осигурено, за да може тя да изпълни дръзката си визия за слънчева енергия и чисти енергоизточници", каза Обама на съвместна пресконференция с Моди след срещата им в Овалния кабинет. Той уточни, че Индия ще се постарае да се присъедини към споразумението преди края на тази година.

Моди заяви, че САЩ и Индия си сътрудничат по световни проблеми като ядрената сигурност, климатичните промени и тероризма. Той нарече Обама "моя близък приятел" и каза, че двете страни ще продължат да работят "рамо до рамо". Индия е третият най-голям замърсител с въглеродни емисии сред страните в света след Китай и САЩ. Парижкото споразумение поставя за цел задържане на покачването на световната температура под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните времена. За влизането му в сила е необходимо към него да е присъединят 5 държави, представляващи най-малко 55 процента от световните емисии парникови газове.

Това е четвъртото посещение на Моди в САЩ откакто встъпи в длъжност преди две години и седма негова среща с Обама. Утре индийският премиер ще изнесе реч пред заседание на двете камари на Конгреса. Моди е на обиколка в пет страни. Той вече посети Швейцария, Афганистан и Катар, а след САЩ ще направи визита в Мексико.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1762 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини