РБ: ВКС критикува антикорупционния закон заради възможността и магистрати да бъдат проверявани

  • 24 март 2016 13:20

  • 887
  • 0
РБ: ВКС критикува антикорупционния закон заради възможността и магистрати да бъдат проверявани
© Булфото (архив)

Реакцията на ВКС по антикорупционния закон идва сега, защото се заговори за възможността антикорупционният орган да проверява и магистрати за конфликт на интереси. Мисля, че оттам идва и основното притеснение на ВКС.

Това коментира пред журналисти в парламента Димитър Делчев от Реформаторския блок. Председателят на ВКС Лозан Панов разкритикува текстове от проекта заради недостатъчна прецизност, което оставяло вратички, според него, за неправомерен натиск. В становище на върховните съдии се казва и, че не е постигнат балансът между защита и санкция и се създават предпоставки за произвол и популизъм. По този повод от РБ поканиха представители на съдебната власт на заседание на комисията между първо и второ четене, на което да бъдат обсъдени техните възражения и да се види защо този орган да не може да проверява и магистрати за конфликт на интереси при положение, че в правомощията му са всички останали на висши позиции.

На първо четене ще кажем принципно "да" на предложените разпоредби, защото който е против, означава, че е против борбата с корупцията, обясни Делчев. На второ гласуване вече щели да бъдат изчиствани отделни спорни моменти. Законът е добър, той е част от антикорупционното законодателство, минал е съгласуване, посочи и Антони Тренчев. До момента около 100 хиляди лица на различни държавни позиции са задължени да подават декларации, сега част от тях ще отпаднат и кръгът ще се свие до 15 хиляди висши чиновници - така проверяващият орган ще може да се фокусира там, където има реални рискове от корупция, разясни още Димитър Делчев. Така, по думите му, в рамките на този орган ще влязат хората, които вземат решение. По отношение на всички останали - те , както и досега, ще продължат да подават декларации за конфликт на интереси.

Последвайте канала на

БТА
887 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини