Зеленогорски: Внасяме промени в ЗУЧК за създаване на места за къмпингуване и бивакуване

  • 24 март 2016 13:48

  • 1412
  • 2
Зеленогорски: Внасяме промени в ЗУЧК за създаване на места за къмпингуване и бивакуване
©

Внасяме промени в ЗУЧК за създаване на временни места за къмпингуване и бивакуване. Нашите предложения са в изпълнение на ангажимента ни да се създадат правила за къмпингуване по Черноморието, планините и националните паркове и други терени.

Това каза на брифинг в парламента Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на Реформаторския блок и председател на регионалната комисия в парламента. Идеята на допълненията към ЗУЧК, които ще се гледат другата седмица в Комисията по регионално развитие, е, на поземлени имоти частна, общинска или държавна собственост, в горска територия, земеделски земи, по Черноморието, незастроени имоти в урбанизирани територии без промяна на предназначението да могат да се поставят палатки, каравани и кемпери, посочи Зеленогорски.

Не говорим за къмпинги и тези терени няма да се катогирзират като такива, а ще се предоставят временно за къмпингуване на базата на наредба, която до 3 месеца ще се създаде между четирите министерства – МОСВ, МРРБ, МЗХ и МТ, защото терените са и горски територии, и земеделска, и незастроени, и частни, обясни още Зеленогорски. Той добави, че проблемът с къмпингите е, че не могат да се уредят, ако общината няма общ устройствен план, а в България от 265 общини, такива планове имат по-малко от десет. Зеленогорски подчерта, че съоръженията на тези временни места ще са само преместваеми и няма да се допуска монолитно строителство, а общините и органите под чието разпореждане са терените ще определят на кои места може да се къмпингува или бивакува. Попитан дали предложените правила влизат  и плажовете, той отговори положително, като напомни, че плажовете са част от Зона А, където регламентът също ще важи.

В допълненията ни има специална наредба на тези места да се поставят само преместваеми обекти по чл. 153, ал. 1, т. 5 от Закона за горите – архитектурни елементи за обслужване на отдиха и туризма без търговско предназначение, като кътове за отдих, беседки, заслони, пейки, маси, информационни табла, чешми, дървени огради, скари и други, които не представляват строителство по смисъла на Закона за горите  и на Закона за устройство на територията и които, искам да отбележа, не са монолитно строителство, изброи  Зеленогорски.

Така с правила и регулация, на базата на наредба, още за този туристически сезон могат да се създадат такива места за къмпингуване, посочи той и допълни, че основата е опитът на Община Шабла, който се „облича” в законова форма, за да се ползва и от други общини. Съпредседателят на ПГ на Реформаторите добави, че регламентът ще осигури правила за охрана, почистване, опазване на природата, здравето и сигурността на почиващите.

В контекста на случващото се в Европа не може да се продължава така – пребиваване на български граждани или чужденци - неконтролирано и без регламент седмици или месеци на българска територия, без никакви условия да спазват някакъв ред. Затова се предвижда и тази наредба между четирите ведомства, подчерта още Зеленогоски. Вече взехме решението Иракли, Карадере и Корал да се освободят от търговска дейност и да са места за природосъобразен туризъм. На предлаганите от нас временни места за къмпингуване и бивакуване на различни видове терени търговската дейност също няма да се позволява, каза още той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1412 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.03.24 | 17:02

2
Зелените боклуци са на медийни стероиди осигурени от Прокопиев

2016.03.24 | 17:02

1
Значи аз ще съм задължен да плащам данък за имота си, на чиято територията вече не мога да строя нищо заради тези зелени тиквеници, а те щели да ми къмпингуват и бивакуват в земята и аз няма да мога да се разпореждам с нея, каквото ми е правото по конституция! АБЕ ВИЕ БОЛНИ ЛИ СТЕ ВЕ ХОРА ЩЕ ВЕ СЪДЯ В СТРАСБУРГ! И ЗА ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ ЩЕ ВЕ СЪДЯ!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини