Запазват се условията за отпускане на инвалидни пенсии (видео)

  • 28 януари 2016 15:25

  • 4255
  • 4
Запазват се условията за отпускане на инвалидни пенсии (видео)
© Булфото

Условията за отпускане на инвалидни пенсии ще се запазят, съобщи министърът на труда и социалната политика Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска.

Законодателните промени, свързани с реформа в експертизата на работоспособността, предвиждат да не се посочва определен процент намалена работоспособност след заболяване на работещия: "Там, където ще има по-големи промени, са свързани с хората, които имат осигурителен стаж и са в трудоспособна възраст. Там целта на цялото упражнение е да се потърсят възможности не на съответния човек да му се даде една инвалидна пенсия и да му се каже, че с тази пенсия трябва да си ходи в къщи, а държавата да си мобилизира ресурса и в максимална степен да се опита да помогне на този човек да се върне на пазара на труда съобразно възможностите и заболяването му и той да получава доход, да бъде по-полезен и за себе си, и за семейството си, и за обществото по този начин".

Ролята на експертизата по трудоспособността и тази комисия ще бъде да доведе човека до работно място.

Промените ще помогнат на хората с увреждания, защото ще има индивидуален подход, коментира и директорът на Агенцията на хората с увреждания Минчо Коларски: "Това понятие на трудоспособност, което сега съществува в ТЕЛК, на практика затваря пазара на труда за хората с увреждания. Тази дамга нетрудоспособен с новия подход ще изчезне".

Никой няма да бъде лишен от инвалидна пенсия, допълни още Коларски: "Който има право да получи инвалидна пенсия, той си я получава. Ако иска да работи, ако иска да не работи. Но няма как и никъде по света го няма това нещо - ти да получиш инвалидна пенсия и да останеш на същото работно място".

Министър Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска коментира още, че социалната комисия за експертизата за работоспособността ще има право да поиска допълнителни изследвания на хората, които са получили заболяване, за да упражнява контрол.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4255 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.02.12 | 21:00

4
След закриването на ТЕЛК комисиите се предвижда ТЕЛК-овете да бъдат заменени от нови експертни лекарски комисии, в които ще участват практикуващи лекари специалисти. Ще се създаде втората трудово социална комисия за експертизата на работоспособността, която ще е към териториалните дирекции на НОИ. Ако тази втора НОИ-комисия има съмнения за достоверността на изследванията или експертизата на първата медицинската лекарска комисия ,тя ще налага ВЕТО и ще връща болните за допълнителни изследвания и повтаряне на същите изследвания . Няма излизане от омагьосания кръг на комисиите.
БОЛНИЯ

2016.01.31 | 00:41

3
Не стига ,че сега чакаме с месеци да минем на една комисия ТЕЛК. Вместо да увеличите броя и разкриете повече ТЕЛК състави с цел да улесните достъпа до експертиза с една единствена медико социална трудово експертна комисия с представители в нея на медицински експерти ,социални работници , експерти по трудова медицина,представители на агенция по заетостта, представители от НОИ ,вие създавате нова втора експертна комисия за да може отново да ни разкарвате нас болните повторно да се редиме на опашки и да чакаме. Освен това в тази втора комисия ще ни връщате отново за още и още нови допълнителни медицински изследвания . Защо не ни принудите да минаваме на още три четири комисии ,че да не можем да излезем от омагьосания кръг на комисиите ,та хептен да ни направите на болни идиоти. Да ви пикам на реформата недоносче.
FM

2016.01.29 | 08:24

2
Само разстрел за ТЕЛК-комисиите.
онкоболна

2016.01.29 | 00:24

1
Много трудно пристъпих прага на социалните за перука и епитеза, но бях в безизходица. Как сега ще съм зависима от каките-кукли зад бюрото, те ли ще гледат липсващите ми гърди. Как ще се движа из малкия град с мисълта, че на всяка крачка се коментира не заболяването ми , а липсата определени части от тялото ми. Аз се чувствам достатъчно зле, за да ме унижава още много пъти господин Калфин. На две години се явяваме на ТЕЛК/все пак са лекари/, да не би гърда да ми е поникнала или да съм станала по-здрава/забравя ли, че при онкоболните има предел на преживяемост/

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини