Правим закон за неравенствата между мъже и жени, обяви Калфин

  • 19 януари 2016 16:49

  • 1836
  • 4
Правим закон за неравенствата между мъже и жени, обяви Калфин
© Булфото

Правим закон, в който влизат всички теми, свързани с неравенствата между мъже и жени.

Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска по време на организирана от омбудсмана Мая Манолова кръгла маса за обсъждане на предстоящото разглеждане на Законопроекта за равнопоставеност на жените и мъжете.

„Тази дискусия не е от днес, а е от доста години насам. Искам да благодаря на всички, които в продължение на повече от десетилетие работят по създаването на този закон”, посочи министър Калфин.

„Нямам претенции за най-големия познавач на тази тема. Имам претенциите, че се опитахме, така както моите предшественици са го правили, да поканим и отразим най-широко мненията на хората, които се занимават с това”, допълни още той.

Министър Калфин зададе въпроса дали трябва да бъде създадена отделна институция, която да следи за прилагането на нормата на закона.
„Знам, че има искания да се създаде специална агенция. В Италия има точно такава отделна институция, която да се занимава с това нещо. Това ли искаме – да създадем допълнителна администрация, която да се занимава с този вид дискриминация? Аз лично не мисля, че това би било добра идея”, коментира той.

Имаме проблем с разликата в заплащането на мъжете и жените, но за това си има обяснение, допълни още вицепремиерът.

„Понеже се занимавам с пазара на труда, обяснението е, че жените са готови да приемат по-ниско платена работа поради други причини. Примерно, заради това, че нямат други възможности за съчетаването на трудовата си заетост със семейните си задължения. Имат малки деца и приемат по-ниско платена работа”, посочи министър Калфин.

„С този закон ще видим докъде трябва да стигнем, за да се реши проблемът”, допълни още той.

По думите му в България е проблем и съчетаването на професионалните и семейните задължения на жените. „Това, на което му казват „неплатен труд” по европейските квалификации това е гледането на деца и домакинската работа. В България жените са ангажирани в пъти повече от мъжете с този труд. Заради това те приемат по-ниско платена работа”, коментира още министър Калфин.

Според него темата с равопоставеността няма да приключи с приемането на един закон. „В България си мислим, че ако има проблем и се приеме закон, с проблема е свършено. Не е така за съжаление. Законът не е гаранция, че проблемът се решава. Проблемите се решават с политики”, категоричен бе министър Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска.

Последвайте канала на

Novini.bg
1836 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.02.02 | 20:38

4
Жените нямаше да се налага да търсят работа, ако за един мъж е достатъчна заплатата за да изхрани семейството за 1 месец напред, тоест пак се бяга един вид от главния проблем, заплата работа, всичко е отвличане на вниманието

2016.02.02 | 20:38

3
vsi4ko sysipahte, jalko za naroda.................

2016.02.02 | 20:38

2
Калфинови закони? Брагодаря, няма нужда.
Муто

2016.02.02 | 20:38

1
Много е важно да правиш политкоректни закони. Но неясно защо постоянно се подминава най-належащият закон, законът против завземане на властови позиции от некадърници.

Добави коментар

Водещи новини