-
15 януари 2016 11:53
- 8189
- 5
Много хора смятат, че няма нищо по-добро и здравословно от домашно приготвената храна. До някъде това може би е така, но има и тънкости, които могат да превърнат ястията ни в истинска отрова, ако не знаем как да ги обработим термично. foodpanda, разкрива интересни факти, които не знаем за храната, която поднасяме.
Дори да са спазени всички правила на термична обработка и времетраене на готвене при правилни температури, някои вещества в храните, могат да бъдат вредни за здравето. В допълнение към по-очевидните предпазни мерки, като готвене само с наситени мазнини при по-висока топлина, готвачите трябва да обърнат внимание на спецификите на храните, които приготвят.
Знаете ли, че въглехидратите, отделят токсини, когато се готвят при прекалено висока температура или прекалено дълго. Неправилно сварените картофи например, могат да генерират отровно вещество, известно като акриламид. То е бяло, без мирис, водоразтворимо, което се образува когато нишестените храни се готвят при температури по-високи от 250 градуса по Фаренхайт или 121 градуса по Целзий. Картофи (включително сладки картофи), зърнени храни и дори кафе, всички генерират акриламид по време на готвене и / или пържене.
Температурата не е единственото нещо, което има значение, времето за готвене също е важен фактор. Например, когато са приготвени картофи на прага на гореспоменатата температура, те продължават да произвеждат акриламид колкото по-дълго те се готвят. Поради тази причина е важно готвачите да обърнат внимание на температурата и времетраенето на готвене.
Защо е толкова лош акриламидът за нашето здраве? Направени са множество клинични тестове над животни, хранени с високи нива на акриламид. Изследователи доказват, повишен риск от развитие на ракови клетки. При хората, проучванията показват възможност за развитие на някои видове рак, включително на бъбреците , ендометриума и яйчниците. Излагане на високи нива на акриламид, чрез инхалация може да причини увреждане на нервите, което може да доведе до изтръпване или слабост в ръцете или краката, проблеми с пикочния мехур, в допълнение към други симптоми.
Последвайте канала на
Свързани новини
Над 184 000 са проверките за безопасност на храните в страната през 2015 г.
12 януари 201614:33
България внася все повече храни
12 януари 201613:49
Моркови с олово и ГМО пуканки разкри Сметната палата
12 януари 201606:51
Това ще са най-модерните храни през 2016 г.
29 декември 201510:19
Рекордни разходи за новогодишната трапеза в Русия
17 декември 201509:06
Малчуганите в детските градини ядат твърде много месо и малко плодове
16 декември 201514:15
11 храни, които пълнят стомаха, но не и мозъка
15 февруари 201612:17
6 храни, които експерт по хранителни отравяния не яде
27 януари 201612:35
България става домакин на "Зелена седмица"- Берлин
16 януари 201615:15
“Трите лъва” се готвят да стигнат до края, но за начало трябва да прескочат балканско препятствие
Има ли сили Словения да изненада амбицираните датчани?
Шампионът Италия направи успешен старт въпреки ранен шок
Испания нокаутира Хърватия за начало на Евро 2024
Нападател на Лудогорец даде тон за успеха на Швейцария над Унгария
Лудогорец се подсили с халф от Ередивизи
Коментари 5
Добави2016.02.15 | 23:24
2016.02.15 | 23:24
2016.01.20 | 07:48
2016.01.19 | 14:12
Добави коментар
Водещи новини
Западните лидери разкритикуваха условията на Русия за мир в Украйна
16 юни 202407:00
250 000 протестираха срещу крайната десница във Франция
16 юни 202406:48
Стрелба във воден парк в САЩ, най-малко 10 души са ранени
16 юни 202406:44
Горски пожар край Лос Анджелис
16 юни 202406:28
"Парад на равнопоставеността" във Варшава събра 20 000 демонстранти
16 юни 202406:31
Интензивен трафик за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния
16 юни 202406:54
Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи: На Курбан байрам мюсюлманите подават ръка на всички нуждаещи се
16 юни 202406:09
Цената на черешите по тържищата стигна 3,43 лева за килограм
16 юни 202406:23
Топла и слънчева неделя
16 юни 202406:02
2016.02.15 | 23:24