България става домакин на "Зелена седмица"- Берлин

  • 16 януари 2016 15:15

  • 1557
  • 2
България става домакин на "Зелена седмица"- Берлин
© Булфото

През 2018 г. България ще бъде домакин на международното специализирано изложение за земеделие, храни и градинарство "Зелена седмица" в Берлин. Тази договореност бе потвърдена на среща с организаторите на Панаира, съобщи на брифинг зам.-министърът на земеделието и храните Васил ГрудевВасил ГрудевВасил Грудев е роден на 5 май 1980 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Френската езикова гимназия в град, който води нашата делегация на изложението тази година.

Това съвпада с годината, когато страната ни ще бъде и съпредседател на ЕС, заедно с Естония, която ще поеме председателството през първата половина на 2018 г., а България - през второто шестмесечие.

България кандидатства за домакинството от 2011 г непрестанно.

През 2018 г. тя ще ползва мотото и логото на "Зелена седмица", а дотогава ще трябва да изработим комплексен подход за засилване имиджа и популяризацията на страната ни, коментира Грудев.
Подобна реклама, по думите му, означава високо признание за страната ни по отношение на хранителните стоки, туризма и други области.

Участието на България тази година на изложението бе под мотото "Да вдигнем качествено нивото на българските продукти, за да станат те разпознаваеми на чуждите пазари". Целта е освен промоция на тези продукти, и възможност за българските производители да стъпят на европейските и световните пазари.

На среща с представители на големите търговски вериги в Германия Грудев вече е договорил седмица на българските храни през април тази година. Акцията ще стартира от Берлин като началото е "Метро" и "Кауфланд". На немския пазар ще предлагаме предимно плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, вино, български розови продукти, както и местни деликатеси със защитено географско наименование.

Основната ни амбиция, по думите на зам.-министъра, обаче е завоюването на трети пазари. За целта ще залагаме и на инициативата "16+1", която дава доста сериозни предимства от икономическа гледна точка. С Китай вече е постигнато споразумение за износ на големи количества българско мляко и млечни продукти, информира Васил ГрудевВасил ГрудевВасил Грудев е роден на 5 май 1980 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Френската езикова гимназия в град.

Той съобщи още, че на среща с унгарския си колега е договорил обща позиция на двете страни за земеделие, свободно от ГМО, както и за развитието на поземлените отношения. Става въпрос за това земеделската земя да се ползва за земеделски нужди, а не за спекулативни цели, каквито практики има и в двете страни, коментира зам.-министърът.

Грудев каза още, че основният акцент в програмата на МЗХ за тази година е разработването на Кодекс за земята, който да унифицира цялото законодателство, свързано с поземлените отношения. Очаква се до края на годината да бъде готова неговата рамка, но процесът ще бъде дълъг и съпътстван от много дискусии, подчерта той.

В Берлин зам.-министър Грудев е имал срещи с представители на големите кооперативи на земеделски организации, т.нар райфайзен организации. На нея те са се споразумели за обучителни семинари. Българските браншови организации ще изпратят свои представители през лятото в Германия.

"При икономическата реалност в интензивните сектори на производството, каквито са плодове и зеленчуци, месо и млекопроизводство, без организиране и съвместно действие на тези производители е много трудно те да намерят своята ниша и адекватна реализация, справедливи за усилията, които полагат", коментира Грудев.

Последвайте канала на

1557 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ВАЖНО!

2016.01.23 | 13:06

2
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!
FM

2016.01.23 | 13:06

1
Каква зелена седмица, през зимата.

Добави коментар

Водещи новини