Защо домашно приготвената храна може да бъде отровна

  • 15 януари 2016 11:53

  • 8210
  • 5
Защо домашно приготвената храна може да бъде отровна
© Интернет

Много хора смятат, че няма нищо по-добро и здравословно от домашно приготвената храна. До някъде това може би е така, но има и тънкости, които могат да превърнат ястията ни в истинска отрова, ако не знаем как да ги обработим термично. foodpanda, разкрива интересни факти, които не знаем за храната, която поднасяме.

Дори да са спазени всички правила на термична обработка и времетраене на готвене при правилни температури, някои вещества в храните, могат да бъдат вредни за здравето. В допълнение към по-очевидните предпазни мерки, като готвене само с наситени мазнини при по-висока топлина, готвачите трябва да обърнат внимание на спецификите на храните, които приготвят.

Знаете ли, че въглехидратите, отделят токсини, когато се готвят при прекалено висока температура или прекалено дълго. Неправилно сварените картофи например, могат да генерират отровно вещество, известно като акриламид. То е бяло, без мирис, водоразтворимо, което се образува когато нишестените храни се готвят при температури по-високи от 250 градуса по Фаренхайт или 121 градуса по Целзий. Картофи (включително сладки картофи), зърнени храни и дори кафе, всички генерират акриламид по време на готвене и / или пържене.

Температурата не е единственото нещо, което има значение, времето за готвене също е важен фактор. Например, когато са приготвени картофи на прага на гореспоменатата температура, те продължават да произвеждат акриламид колкото по-дълго те се готвят. Поради тази причина е важно готвачите да обърнат внимание на температурата и времетраенето на готвене.

Защо е толкова лош акриламидът за нашето здраве? Направени са множество клинични тестове над животни, хранени с високи нива на акриламид. Изследователи доказват, повишен риск от развитие на ракови клетки. При хората, проучванията показват възможност за развитие на някои видове рак, включително на бъбреците , ендометриума и яйчниците. Излагане на високи нива на акриламид, чрез инхалация може да причини увреждане на нервите, което може да доведе до изтръпване или слабост в ръцете или краката, проблеми с пикочния мехур, в допълнение към други симптоми.

Последвайте канала на

Novini.bg
8210 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
на майка Ви пут...а!!!!!!!!!

2016.01.20 | 07:48

2
на майка Ви пут...а!!!!!!!!!
ВАЖНО!

2016.01.19 | 14:12

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари!Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!
+

2016.02.15 | 23:24

4
бла бла бла бла. бла бла.
Баба Яга

2016.02.15 | 23:24

3
Домашна храна и домашната ракия са отровни. Яжте само купена храна с хидрогенизирани мазнини, палмово масло, с Е-та , стабилизатори, бои всякакви други боклуци.
Ал Бънди

2016.02.15 | 23:24

5
Очаквах реклама на ресторант, където храната не е отровна

Добави коментар

Водещи новини