-
19 ноември 2015 09:11
- 2245
- 0
Кестените са високо ценени в готварството, поради много причини. Тези красиви, лъскави ядки са еднакво подходящи както за добавка към сладки, така и към солени ястия. Сезонът на кестените е кратък и може да ги намерите през есента. Вакуумирани и консервирани се срещат през цялата години в големите супермаркети.
Пресните кестени, трябва да бъдат добре термично обработени и никога не се консумират сурови, поради тяхното съдържание на танинова киселина. Трябва да премахнете обвивката на кестена, чрез варене или печене. И за двата варианта се прави малък разрез. Външната обвивка е горчива и неприятна, така че се постарайте да я премахнете добре. Текстурата на кестените е много подходяща, за да бъде алтернатива на брашното в направата на десерти. Това, което трябва само да направите е да смелите кестена в блендер и е готов за направата на хлябове, сладкиши, мъфини, разказва foodpanda.
Най-популярните десерти със съдържание на вкусната ядка са сладолед, който се приготвя като разбиете сметана, пудра захар и подсладено пюре от кестени.
Друг десерт е „Райска комбинация”, както го наричат французите. Това са захаросани кестени, заляти с течен шоколад. Тези сладки бонбони се консумират самостоятелно или се ползват за украса на трюфел-торта. Италианците пък приготвят - варени кестени в захарен сироп, поднесени с топка сладолед.
Преди десетилетия, кестените са използвани предимно в селската кухня, докато днес са истински деликатес. Приготвят се яхнии и гювечи или се сервира на пюре. Подходящи са като гарнитура към телешко месо или друг вид печено.
Кестените намират приложение и в салатите като най-популярната е салата с кълнове, гарнирана с печени кестени.
Подходяща е за Коледната вечеря.
Този плод е изключително предпочитан в рецептите в Китай, Португалия, Испания, Италия, Франция, Словения, Хърватия, Корея и Югоизточна Азия.
Той е полезен, диетичен и вкусен, което го прави апетитен за всеки гастроном.
Различните сортове имат различен вкус като варират в зависимост от условията на отглеждане.
Последвайте канала на
Свързани новини
Готвенето с растителни масла води до рак
09 ноември 201507:12
Нови технологии за здравословно и лесно готвене
13 октомври 201514:49
Ученици ще представят на фестивала "Усмивки на брега" стари рецепти за ястия с риба
07 октомври 201514:13
5 рецепти за вкусни ястия от горски гъби
14 септември 201517:33
Най-вкусните закуски от цял свят
24 август 201517:58
Мъж се разведе с жена си, готвила му бавно
14 август 201507:15
Пет храни, които са по-полезни сготвени
02 март 201610:50
България чака своя съперник за баража в Лигата на нациите - вижте вариантите
България с тежко изпитание в Подгорица
Набелязаният от ЦСКА - София африканец не иска в България
Може ли Хебър да изненада Спартак (Варна)?
Официално: Ман Сити обяви новия договор на Гуардиола
„Моят отбор“: САЛАХаресайте си капитан от Ливърпул
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Петков: ГЕРБ да оттеглят своя кандидат и да отпушим парламента. Всичко друго е безобразие
22 ноември 202409:31
Лена Бориславова: ГЕРБ показаха, че не желаят да поемат отговорността на първата политическа сила
22 ноември 202409:22
ДБ преди петия опит за избор на председател на НС: Няма да подкрепим Силви Кирилов
22 ноември 202409:26
Биков за избора на председател на НС: Докато всичко не е изяснено, е по-добре да си стоим в тази ситуация
22 ноември 202409:41
Радостин Василев разкри как МЕЧ ще гласува днес в 51-вото НС
22 ноември 202408:50
Цвета Рангелова: Ще подкрепим Силви Кирилов, ако нашият кандидат Петър Петров не отиде на балотаж
22 ноември 202408:59
Борислав Цеков: Радев ще катастрофира тежко
22 ноември 202408:31
Харизанов: Радев започва да задава темпа на събитията, може да работи в различни сценарии
22 ноември 202408:46
Екшън с преследване и арести: Задържаха контрабандни цигари за 2 милиона лева в Пловдивско
22 ноември 202408:10