Полицията е проверила 54 сигнала във връзка с изборите

  • 30 октомври 2011 12:17

  • 738
  • 0
Полицията е проверила 54 сигнала във връзка с изборите
©

Полицията е проверила до 11 часа днес общо 54 сигнала, постъпили на горещата телефонна линия в Ситуационния център на МВР, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Към 11 часа на 30 октомври са образувани 3 нови досъдебни производства по чл. 167, ал. 2 от НК (за престъпления против политическите права на гражданите) и едно - за престъпление по чл. 216, ал. 1 от НК.

Около 22.50 часа снощи на телефон 112 и в Ситуационния център на МВР е получен сигнал за купуване на гласове. Двама жители на гр. Ветово предложили сумата от 10 лева, за да се гласува за определен кандидат за кмет на Община Ветово. По случая работи ОДМВР-Русе. В хода на образуваното в ОДМВР-Пловдив досъдебното производство е извършено претърсване и изземване в интернет зала в областния център. Иззети са списъци с имена. В момента се извършват разпити.

Вчера в РУП – Велики Преслав /ОДМВР-Шумен/ е получено съобщение от жител на с. Янково, община Смядово, за купуване на гласове във връзка с провеждането на втория тур на изборите за кмет на общината. Образувано е бързо производство по чл. 167 ал. 2 от НК. Уведомен е дежурен прокурор при Районна прокуратура – Велики Преслав. При обиск на жител на селото са намерени и иззети банкноти с номинал 20 лева и два листа с имената на жители на с. Янково. Срещу тях били записали сумите 60 лв. и 80 лв. Днес материалите по бързото производство са докладвани на прокурор от Районна прокуратура - Велики Преслав. Предстои да бъдат проведени разпити на свидетели пред съдия. Действията по разследването продължават.

Досъдебно производство срещу неизвестен извършител е образувано и в Районното управление „Полиция” в Козлодуй /ОДМВР-Враца/. Поводът е възникнал скандал между кандидати за кметове, при който са нанесени щети на автомобили. Сигналът е получен на тел. 112 и в Ситуационния център на МВР към 19.10 часа снощи.

За периода 24-30 октомври са образувани общо 38 досъдебни производства. Данните бяха съобщени на пресконференция с участието на прокурор Емилия Пенева от ВКП, директора на ГД "Охранителна полиция" комисар Милчо Енев и директора на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" гл.комисар Николай Николов.

Към 11 часа на 30 октомври са проверени общо 54 сигнала, свързани с нарушаване изборните права на гражданите. Изготвени са и са връчени 24 протокола по Закона за МВР. Съставени са 4 акта за установени административни нарушения /на изборните права на гражданите/, Изборния кодекс, Закона за събранията, митингите и манифестациите /ЗСММ/, ЗМВР и наредби на общините, свързани с изборите.

За периода 24 – 29 октомври служители на звената „Български документи за самоличност” са издадели общо 4493 удостоверения. Днес до 15 часа гражданите могат да получат удостоверения за изгубен, откраднат, повреден или унищожен документ в районните полицейски управления, а до 17 часа – областните дирекции на МВР и СДВР.

Последвайте канала на

Весела Найденова
738 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини