Антоанета Цонева: Управляващите са отговорни за изборния хаос

  • 25 октомври 2011 07:56

  • 1284
  • 1
Антоанета Цонева: Управляващите са отговорни за изборния хаос
© Булфото

Много фактори се събраха, за да стигне до хаоса в организацията на първия тур на изборите. На първо място това се дължи  неопитна изборна администрация.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ Антоанета Цонева, председател на УС на Института за развитие на публичната среда.

Заради промените в Изборния кодекс и разпределението на хора от партиите там, много млади хора без опит, особено от управляващата партия, влязоха в комисиите. Имаше и депутати от ГЕРБ при преброяването на гласовете, а оправданието, че това са районните администратори, е неоснователно, защото такова понятие в закона няма, допълни тя.

Общинските избирателни комисии се обучават от ЦИК и ние многократно алармирахме, че се бави обучението на хората. Не случайно имаше голям процент сгрешени протоколи. На първо място отговорност носи ЦИК, която трябва да признае, че не успя да обучи изборната администрация. Хората не бяха информирани адекватно и имаше такива, които не гласуваха, защото ги няма списъците, въпреки че в сайта на ГРАО е посочено къде е изборната им секция. За ЦИК непрекъснато някой друг е виновен и непрекъснато прехвърля топката на ГРАО, на МВР и т.н. Трябва да е ясно, че отговорността за изборния хаос се носи от управляващите и на подчинените им институции, категорична бе Цонева.

Тя посочи още, че има членове на секционни избирателни комисии, които отказват да се явят на втори тур, защото не искат да преживеят още една такава нощ и самото провеждане на вота може да се окаже под въпрос.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1284 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гого

2011.10.25 | 10:35

1
Отдавна има технология позволяваща гласуването да става електронно и щяха да се спестят доста пари за бюлетини. Но нали политиците са скарани със технологиите още си карат на хвърчащи листове.

Добави коментар

Водещи новини