Какво трябва да знаем преди вота

  • 21 октомври 2011 10:20

  • 1153
  • 0
Какво трябва да знаем преди вота
© Булфото

В столицата и всички общински центрове гласуваме с три бюлетини – една за президентска двойка, втора за общински съветници и трета за кмет на съответната община.

Това заяви в студиото на сутрешния блок на бТВ Бисер Троянов, говорител на ЦИК.

Той поясни още, че районите на София, Пловдив и Варна вече не се избират пряко, както беше през 2007 г. Сега те се определят от Общинския съвет. За останалите 2066 населени места, където се избират кметове на кметства, избирателите ще имат възможността да пуснат и четвърта бюлетина, допълни Троянов.

Около 11 300 секции по населени места отварят врати в 6 часа сутринта на 23 октомври.

По изключение има няколко секционни помещения, в които по разрешение на ЦИК ще може да се гласува от 5 часа.

Сгрешената бюлетина се предава на секционната комисия от гражданина сгъната, като в негово присъствие на нея се пише „Сгрешена”. Комисията няма право да разгъва листа, както и да го пуска в урната. Избирателят пък получава втора чиста подпечатана бюлетина и отново може да се върне в тъмната стаичка, за да даде вота си.

На избирателя обаче не се позволява да греши втори път, предупреди говорителят на ЦИК.

Той подчерта още, че гражданинът трябва да получи втори печат на бюлетината си, след като излезе от кабината за гласуване, и едва след това да я пусне в урната. Бюлетина, която не е получила втори печат се смята за недействителна.

„Избирателите не могат да разчитат, че районната им секция се намира на мястото, на което е била и при предишните избори”, заяви Троянов. Той посъветва гласоподавателите да си проверят предварително адресите на избирателните секции. Това може да стане на сайта на ГРАО, чрез изпращане на SMS с ЕГН, както и чрез обаждане на стационарен телефон:

www.grao.bg

SMS на номер 14726

Тел: 0800 14726

За новите урни

На тези избори ще гласуваме в урни, които са по-здрави, така че да могат да поемат и издържат на по-големите и по-тежки бюлетини. Държавата обяви обществена поръчка за производството на 11 400 урни. Фирмата, която спечели поръчката е готова и новите урни вече са доставени до всички избирателни секции в страната.

Кутиите за изборите задължително трябва да са направени от прозрачен материал, който да гарантира и прозрачност на изборния процес. Такъв материал е плексигласът.

„Искаха урните да бъдат удобни за хващане и оттам нататък ние тръгнахме да мислим какво трябва да направим. Един от колегите даде предложение точно за този модел дръжка, която ние произведохме и залепихме. На част от конкуретните урни, които бяха декласирани, просто бяха пробити едни отвори за пръсти, през които ти реално може да пускаш бюлетини”, разясни собственикът на фирмата, произвела урните Пламен Стойков.

За да се ограничат възможностите за злоупотреби, урните за тези избори са номерирани.

Номер е поставен и на кашона, в който се доставя урната.

Според Стойков този номер показва на общините кои урни са получили и така може да се зачисли всяка една урна на съответното материално отговорно лице. Така държавата може да проследи колко урни и къде са предадени, както и кой отговаря за тях, в случай, че по-късно трябва да се търси отговорност.

Тази година бюлетините са по-големи и по-тежки, съответно урните трябва да са по-издръжливи.

Затова те са направени по специално технология.

„Има система за сглобяване, на която дъното и страницата се закопчават с жлебове и по този начин дъното е много по-стабилно, при натоварване с двайсет или двайсет и пет килограма”, заяви Стойков.

След като фирмата произвела поръчаните 11 400 урни, държавата поискала още, тъй като в последния момент се установило, че за част от районите има много кандидати за кметове, бюлетините стават по-големи и при пълно гласуване урната няма достатъчен обем да побере пълното количество бюлетини.

За производството на урните са изразходвани 46 тона плексиглас и още 12 тона друга прозрачна пластмаса, от която са направени капаците.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1153 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини