Сърбия ни отказа разкриването на изборни секции в Босилеград и Димитровград

  • 18 октомври 2011 15:33

  • 1164
  • 0
Сърбия ни отказа разкриването на изборни секции в Босилеград и Димитровград
© Булфото

Сръбските власти са отказали на България откриването на избирателни секции за българите в Босилеград и Димитровград за президентските избори, съобщиха от Министерството на външните работи.

В мотивите си сръбското правителство е посочило, че не може да позволи страната ни да провежда национални избори със своите граждани на сръбска територия извън дипломатическите й представителства. В нотата на Белград се казва още, че по същия начин е отказано и на други държави като Унгария, Хърватия и Босна и Херцеговина, отправили искане за откриване на секции в сръбски градове.

От това следва, че ако искат да гласуват за президентските избори в неделя, българите в Цариброд и Босилеград ще трябва или да пътуват до България или на повече от триста километра, до българското посолство в Белград, предаде БНР. Само там с решение на ЦИК е отворена избирателна секция.

По данни на последното преброяване от 2002 г. в двата сръбски града има поне 20 000 българи. Същевременно от външното министерство съобщиха, че Канада е позволила разкриването на българско място за гласуване в град Монреал, освен вече утвърдените в Отава и Торонто.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1164 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини