Президентските избори поставиха в сянка местните

  • 17 октомври 2011 11:13

  • 1227
  • 0
Президентските избори поставиха в сянка местните
©

От една страна самите участници в президентската кампанията са доста внимателни.

Налага се наблюдението, че те наистина не искат да си мърсят ръцете и на повърхността нещата са спокойни. Но реално погледнато общият фон, на който се провежда кампанията, е наистина усещането, че нещата са като че ли определени и категорично манипулирани. Може би това е кампанията с най-силно внушение за манипулация, откакто има избори в България. Това каза за БНР Антоанета Христова, експерт по политическа психология и маркетинг.

Имам предвид цялата машина, която прави PR-а на кандидатите - социологията, експертизите и начина по който те се включват или не се включват в определени моменти. Затова ми се струва, че нещата са на много пластове в тази кампания. „Не случайно забелязвате, че последната седмица когато е най-некоректно да се излиза със социология, това се прави. Очаквам тази последна седмица преди изборите тази социология да бъде развита като теза, защото тя е червената нишка на кампанията, такава каквато би трябвало да бъде според ГЕРБ”, коментира още Христова.

„Моето притеснение, като човек който се опитва да гледам обективно на ситуацията е, че нещата минават определена мяра на въздействия, на видимост. Когато се въздейства по начин, който е невидим за публиката, тогава манипулацията е перфектна и трябва да поздравя всички, които са я изработили, защото това значи че са си свършили работата. Има манипулация, която е не разпознаваема, както и обратното, което вече става много директно. Защо става тази разпознаваема манипулация? Фонът на който се случват тези неща е на фона на избиратели, които трудно взимат решения за кого да гласуват, които се колебаят. Те не усещат категорична видима алтернатива. Осъзнават че се намират в ситуация, която е критична за развитието и на демократичността, и н институциите, и на България Затова те възприемат изборите повече като парламентарни, отколкото като президентски и местни. Същото време, колкото и да осъзнават критичността на избора, защото ще е символен знак и за опозицията и за управляващите, толкова повече се колебаят за това за кого да пуснат гласа си. Убедена съм, че колкото и данни да имаме в социологията, те са резултат на т.нар. форсиран избор. Т.е.малко в повече се натиска анкетьора да отговори за кого ще гласува. Това е особено валидно за днешната ситуация, за сегашните избори у нас една седмица преди изборите”.


По отношение на местните избори Антоанета Христова заяви, че определено те са останали в сянката на президентските избори, а те са изключително важни, особено в София. Кметът на София е четвърти по власт в държавата, защото разпределя власт и пари. Дебатът за София не върви на достатъчно публично ниво. На мен ми липсват дебати в София, както и по принцип. Радвам се на двата отминали дебата, защото след всеки има много голяма реакция и наместване на впечатленията, има промяна в решенията на избирателите. Дебатът има изключително значение, за да може избирателят да направи своя информиран избор, т.е. да упражни правата си на гражданин. Липсата на дебати е стратегия, от която страда демокрацията и България, добави Христова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1227 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини