Властта призна за грешки в избирателните списъци

  • 04 октомври 2011 17:35

  • 1410
  • 0
Властта призна за грешки в избирателните списъци
© Булфото

19 дни преди изборите, властта призна, че в списъците с гласоподаватели наистина има грешки.

Те засягат основно хора, които в последните години са живели в чужбина, съобщи бТВ. За казуса алармираха вчера от ДПС.

От партията съобщиха, че от 20 хилядната община Кирково, от избирателните списъци са изтрити 400 избиратели. А в страната проблемът засяга хиляди.

Грешките в списъците са заради разминаване на данните за адресните регистрации в общините и в службата на МВР "Български документи за самоличност".

Службата ГРАО, която е към регионалното министерство и отговаря за списъците, получава информацията си от МВР и общините. Когато тези данни се разминават, списъкът е грешен.

ГРАО е и службата, която трябва да установи дали избирателите отговарят на принципа на уседналостта - тоест дали през последните 4 месеца са живели у нас, за да имат право да гласуват на местните избори. Това означава, че постоянният адрес и настоящият трябва да съвпадат.

В Прага премиерът Борисов съобщи, че е говорил с министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена и обеща, че грешките ще бъдат поправени.

„Сутринта рано тя ми докладва и при направената проверка. Има сбъркани имена, това вече се отстранява или са отстранени, така че за изборите няма да има никакви проблеми всички граждани да гласуват”, коментира Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1410 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини