В 6.00 ч. започва изборният ден на 5 октомври (видео)

  • 25 септември 2014 15:26

  • 1825
  • 4
В 6.00 ч. започва изборният ден на 5 октомври (видео)
© Булфото

Централната избирателна комисия осъжда вчерашното нахлуване на 17 души, недоволни от работата на комисията, каза пред  журналисти Камелия Нейкова, говорител и член на Централната избирателна комисия. Това е безпрецедентен акт, подчерта тя.

По този начин не може да се осъществява контакт с който и да е държавен орган, в случая с ЦИК. Комисията няма да допусне да се пречи на нейната работа, която в момента е свързана с организацията на изборите на 5 октомври. Очаква се реакцията и действията на компетентните органи. Достъпът до ЦИК се прави по правила и ред, посочи Нейкова.

Българският закон забранява ползването на деца за политически цели - изключения няма. Вчера в ЦИК е бил внесен сигналът, че и  друга партия ползва деца в предизборен клип и станал повод за нахлуването в сградата на НС, където работи ЦИК. Ще се  произнесем и по този сигнал, но нямаше как да го направим, преди да го получим, каза Цветозар Томов, член и говорител на ЦИК.

Изборният ден на 5 октомври ще започне в 6.00 часа, обяви Камелия Нейкова на брифинг. В изборното помещение могат да присъстват членовете на СИК, кандидати за народни представители, представител на партия, коалиция, инициативен комитет, по един застъпник за една кандидатска листа, представител на медиите, наблюдатели и избиратели, обясни тя.

От ЦИК разясниха и кой има право да бъде дописан в избирателните списъци: от списъка на заличените лица – лицата, за които е отпаднало основанието за заличаване, с постоянен адрес на територията на секцията, но пропуснати в списъка, с увредено зрение или затруднения в придвижването, с удостоверение за гласуване на друго място, ученици или студенти редовно обучение.

Избирателят трябва да се легитимира с документ за самоличност– лична карта или паспорт. Член на СИК сверява данните му в избирателния списък. Член на СИК откъсва пред избирателя една бюлетина от кочана и поставя един печат на гърба й, сгъва бюлетината по указания от ЦИК начин и я подава на избирателя. Избирателят взема бюлетината и влиза в кабината за гласуване. Избирателят отбелязва своя вот с химикал, пишещ със син цвят със знак Х или V.

Бюлетината се сгъва по начин, който не разкрива тайната на вота, но позволява да се вижда номерът на бюлетината в долния десен ъгъл. Избирателят излиза от кабината и подава сгъната бюлетина на член на СИК, който сверява номера й в долния десен ъгъл с номера върху кочана. При съвпадение на номерата, член на СИК откъсва по перфорацията отрязъка с номера в долния десен ъгъл на бюлетината и го пуска в избирателната кутия.

Важно е да се отбележи, че когато избирателят сгреши при попълването на бюлетината, той има право да получи втора, но само веднъж. Сгрешената се унищожава с надпис „Сгрешена”, подпечатва се с печата на СИК и се описва в протокола на СИК. Сгрешената бюлетина не участва при отчитането на изборния резултат.

От ЦИК подчертаха, че не се пускат: сгрешената бюлетина, с показан вот, заснет вот и несъостветстващ номер с кочана на бюлетина.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1825 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
AJ4A

2014.09.27 | 23:18

4
Хора, БДЕТЕ!!!! За да гласуват 3 милиона души трябва от всяка една от 11600-те избирателни секции в РБ на всеки 3 минути да излиза един гласувал!!!! Хора, бдете и бройте КОЙ ВЛИЗА И КОЙ ИЗЛИЗА ОТ СЕКЦИИТЕ, ЧЕ ДА НЕ ПОЗВОЛИМ САМОЗВАНЦИ ДА ОТКРАДНАТ ВЛАСТТА В ДЪРЖАВА ОТ НАТО И ЕС!!!!

2014.09.27 | 23:01

3
Аз пък си мислех, че започне към пладне, когато се прибират пенсиите от Женски пазар. Що за новина е това?!? За пръв път ще правим избори ли? Този сайт е за закриване!

2014.09.27 | 23:01

2
"Член на СИК сверява данните му в избирателния списък." А членовете на ВИС-2 ще са наблюдатели ли?
GERB

2014.09.27 | 23:01

1
za koi normalen shte glasuva za tez izmisleni geroii

Добави коментар

Водещи новини