МВР: Провеждаме активна превенция срещу купуването на гласове (видео)

  • 23 септември 2014 14:35

  • 1862
  • 3
МВР: Провеждаме активна превенция срещу купуването на гласове (видео)
© Булфото

Броят на предупредителните протоколи за лица, за които има данни, че се занимават с купуване на гласове до момента са 160. 11 са досъдебните производства срещу тях.

Това обяви служебният министър на вътрешните работи Йордан БакаловЙордан Бакалов Йордан Бакалов е роден на 1 септември 1960 г. в град Асеновград. Завършил е ТИХ „Асен, предаде репортер на Novini.bg. Днес в МВР се проведе кръгла маса във връзка с превенция срещу купуването на гласове на предстоящите предсрочни парламентарни избори. "До 19-ти септември са получени и 53 сигнала за купуване на гласове. Има още 24 оперативни сигнала, които са получени. 19 от сигналите са подадени от граждани. Днес от 12.00 часа работи телефонната линия към МВР, на която гражданите могат да подават сигнали за нарушаване на изборния процес", каза още той.

Министър Бакалов подчерта, че организирани престъпни групи също се занимават с купуването на гласове. Такава е заловената вчера в района на Ямбол група, разкри той. "Нищо не ме изненадва до момента. Няма да им е лесно на желаещите да продават гласове така, както им е било на предишни избори. Интересува ме коя е политическата сила, която ще купи тези гласове. Не ме интересува дали са сини, червени или бенбени. Те ще си понесат последиците и наказанията предвидени в закона. Това министерство трябва да бъде деполитизирано. За съжаление, то е точно обратното – политизирано. Затова съм поканил експерти, които представят своите анализи. Нас не ни интересуват политическите сили“, каза Бакалов.

Политологът Димитър Димитров представи статистика, която показва, че най-често ДПС и ББЦ купуват предизборно гласове. Тойа даде пример, как до последните евризбори в Радомир ДПС е получавало около 67 гласа, а сега вотът за партията се е увеличил в пъти. На база на представената статистика МВР създава превантивна организация, за да бъдат предотвратени престъпните практики в деня на изборите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1862 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
onq s konq

2014.09.23 | 22:03

3
Эа кого ли ще гласуват от "Евророма" и то съвсем беэкористно?!
Веселяка

2014.09.23 | 22:03

2
Тоя явно не е добре.
Кочо

2014.09.23 | 22:03

1
Гласовете са отдавна купени и разпределени! Само Вие се правите, че не го знаете или отчитате дейност.... Какво си представяте, че някой ще седи в страни от изборните секции и ще оферира 20 лв???? Малоумници!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини