Купена ли е битката за Града под тепетата?

  • 23 септември 2011 10:19

  • 2258
  • 0
Купена ли е битката за Града под тепетата?
©

На живо от площада пред пловдивската община 11 кандидати за кметове на града дебатираха на живо в бТВ по темата за купуването на гласове в Града под тепетата.

По-голямата част от кандидатите за кмет на Пловдив по един или друг начин участват в управлението на града. Много от тях са настоящи или бивши заместник-кметове, общински съветници и областни управители.

В дискусията се включиха областният управител на Пловдив Иван Тотев, който е кандидат за кмет на ГЕРБ, Петя Раева (ДПС), Илко Николов (Синята коалиция), Гиньо Матев (ВМРО-БНД), Георги Титюков ("Кауза Пловдив"), Дани Каназирева ("Съюз за Пловдив"), Георги Търновалийски (БСП), Нонка Матова (Политически клуб "Тракия"), Кирил Кирилов (РЗС), Владимир Дончев ("Гражданска мрежа за модерен Пловдив") и Величко Апостолов ("Обединена социалдемокрация").

Настоящият кмет на втория по големина български град Славчо Атанасов не пожела да участва в дебата с мотива, че предпочита да се среща с хората "очи в очи", а не чрез медиите.

Седмица след като бТВ излъчи разследване за дилърите, които решават изборите в ромската махала на Пловдив, един от главните герои в репортажа отправи заплахи към екипа на телевизията. След излъчването на филма "Да купиш изборите" бяха арестувани трима от героите в него. Те бяха задържани за 24 часа, след което бяха освободени. Все още не им е повдигнато обвинение, но причината за това може да е факта, че материалите от разпитите им все още не са стигнали до прокуратурата.

На въпроса дали са наясно, че в Пловдив е широко разпространена практиката на купуване на гласове, повечето кандидати заявиха, че знаят за проблема, но не са участвали пряко в подобни процеси.

"Когато в тези бедни квартали, за които става въпрос, няма политически живот, няма идеи, които тези хора да подкрепят, тогава те остават изолирани от обществото. Затова политическите партии трябва да влязат при тези хора и да пропагандират своите идеали, цели и методи за това как ще променят живота на тези хора", заяви Иван Тотев.

"Бедните хора не могат да бъдат демократи. Ние трябва да направим така, че в града да има икономика, за да няма купуване на гласове", заяви кандидатът на социалистите Георги Търновалийски. Според Дани Каназирева проблемът с купуването на гласове би могъл да бъде решен с изнасянето на изборните секции от ромските квартали.

"Юридическите аргументи за спиране на тази практика могат да бъдат намерени, но са важни социалните фактори. Ние можем да изкараме изборните секции от ромската махала, но не можем да променим манталитета на тези хора и на техните лидери. Проблемът е в ромските лидери", смята Владимир Дончев.

Според Кирил Кирилов пък виновните изобщо не се търсят където трябва. "Не е виновен този, който получава парите, а този, който му ге дава. Виновните са в партиите с най-големи бюджети", заяви кандидат-кметът на РЗС.

От своя страна Гиньо Матев призова всички участници в дебата всички да подпишат меморандума за честна изборна надпревара.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2258 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини