Проф. Константинов: ГЕРБ, БСП и ДПС имат интерес от ниска избирателна активност

  • 20 май 2014 12:22

  • 1035
  • 2
Проф. Константинов: ГЕРБ, БСП и ДПС имат интерес от ниска избирателна активност
©

На предстоящите Евроизбори се очаква да гласуват между 2,5 млн. и 2,8 млн. избиратели.

Това каза проф. Михаил Константинов, бивш член на ЦИК.  „Това е очакваният брой избиратели. Ако приемем, съвсем условно, че в България има около 5, 8 млн. избиратели, това означава, че половината от тях може би ще отидат да гласуват”. Проф. Константинов посочи, че най-малко хора са гласували през 2007г., когато са излезли едва 1,9 млн. души да гласуват. „През 2009г. бяха около 2,6 млн. избиратели, сега, ако е малко повече, би било добре. Аз все пак вярвам, че българите ще проявят някакъв интерес към Евроизборите”, заяви проф. Константинов, цитиран от Фокус.

По думите му интерес от ниска избирателна активност имат партиите с твърди електорални ядра. „Те са три такива партии – ГЕРБ, БСП и ДПС. Те имат твърди поддръжници, които ще гласуват при всяко положение, ако ще и камъни да падат от небето. Това са партиите, които имат сметка от това по-малко хора да гласуват. Ако гласуват повече хора получават шанс и такива коалиции като Реформаторския блок, например, които в момента изглежда, че остават извън Европарламента, но ако повече хора отидат да гласуват – те ще получат някакъв шанс”, коментира още проф. Константинов. „Поначало демокрацията се крепи на широко участие на хората в управлението на държавата. Българите трябва да гласуват, за да бъдат съпричастни към властта, а не да я чувстват като нещо чуждо и враждебно”, каза още той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1035 2

Коментари 2

Добави коментар
AJ4A

2014.05.22 | 10:48

2
Долен комунистически слугинаж и гнусна манипулация, друго не може да се очаква от подобни създания!!!! Другарю професор, стига лъгахте хората, че трябва да гласуват, за да имат шанс малките партиики!!!! Ако някой го е грижа за "малките партии" начело на листите на които стоят НЕмалки комунистически подлоги, той и без друго ще отиде да пусне една бюлетина за такава партия!!!! Няма малки, няма големи, всички са един дол дренки щом става въпрос за ........... КОМУНИСТИЧЕСКИ ПОДЛОГИ!!!!

2014.05.22 | 00:15

1
ZA....KOGO GOSPODINE

Добави коментар

Водещи новини