ГЕРБ: Манолова прави „изборен комикс", Манолова: Вие сте депутати-карикатури (обновена)

  • 13 февруари 2014 10:41

  • 5928
  • 22
ГЕРБ: Манолова прави „изборен комикс", Манолова: Вие сте депутати-карикатури (обновена)
© Булфото

Депутатите продължават дебатите по новия Изборен кодекс в парламента. Днес народните представители спориха за машинното гласуване.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 заяви, че втората част от Изборния кодекс не е била представена на депутатите. „Няма да има машинно гласуване, 8 месеца хората бяха лъгани. Между първо и второ четене, предложението го няма", каза Цачева.

„Трябва да наведете глава, говорихте с контрапротестиращи и протестиращи за това, че ще има нововъведения в Изборния кодекс, което е машинно гласуване. Г-жо Манолова, трябва да имате малко самоуважение. Извинете се на българските граждани", призова Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, от ГЕРБ. Тя нарече кодекса „изборен комикс".

В отговор вносителят на проекта на Изборен кодекс Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на заяви: „Много са плоски опитите за анимационни каламбури, но какво да очакваш от депутати-карикатури".

Организационно-техническата подготовка и обезпечаване на изборите, включително с техника, консумативи и машини за машинното гласуване, ще се осъществяват от Министерския съвет, както и от областните и общинските администрации във взаимодействие с избирателните комисии. В крайна сметка това решиха депутатите с приети на второ четене текстове от новия Изборен кодекс.

Разходите по подготовката и произвеждането на изборите, включително за машинното гласуване ще са за сметка на държавния бюджет.

Министерският съвет трябва да приеме план-сметка за изборите не по-късно от 55 дни преди изборния ден. Според кодекса министърът на външните работи и българските посланици трябва да публикуват на електронната страница на МВнР и на дипломатическите ни представителства условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната.

До 55 дни преди изборния ден дипломатите е необходимо да поискат съгласие на приемащата държава за провеждане на изборите и разкриване на избирателни секции, предвиждат промените.

Парламентът все пак прие на второ четене текстове от Изборния кодекс, свързани с избирателните списъци, предаде БТА.

Според разпоредбите тези списъци се съставят от общинските администрации по населените места. Всеки избирател се вписва само в един избирателен списък. Избирателните списъци се съставят по постоянен адрес. При избори за народни представители и за президент и вицепрезидент избирателните списъци се съставят в една част, в която се вписват всички български граждани, които имат право да гласуват. При вот за български представители в Европейския парламент, както и на местни избори избирателните списъци ще се съставят в две части - в първата се вписват всички български граждани, които имат право да гласуват в съответния вид избор, а във втората - гражданите на друга държава-членка на ЕС, които имат право да гласуват на съответния избор.

От избирателните списъци се заличават имената на гражданите, които до изборния ден са загубили правото си да избират или са починали, както и имената на тези, за които това изрично е предвидено в кодекса. Избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Искането се прави писмено до кмета на общината, района, кметството или до кметския наместник и съдържа единния граждански номер на избирателя, вида и номера на документа му за самоличност и подпис или чрез електронно заявление през интернет страницата на съответната община по настоящия адрес.

При избори за общински съветници и за кметове искането се прави, при условие че избирателят има настоящ адрес през последните 6 месеца преди изборния ден в съответното населено място. Хората с трайни увреждания, които желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, трябва да заявят желанието си не по-късно от 20 дни преди изборния ден писмено чрез заявление по образец, подписано саморъчно и изпратено по пощата, факс или чрез електронно заявление през интернет страницата на съответните органи.

Опит за държавен преврат съзряха депутатите на ГЕРБ в черновата на новия Изборен кодекс.

Пред журналисти в кулоарите на парламента Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 коментира Параграф 12 от работния вариант на ИК, който споменава за евентуални парламентарни и президентски избори през май тази година.

"Кои са силите, които готвят президентски избори, къде се намират те, кой ги организира, кой от тях подава информация на г-жа Манолова, за да може да предвиди такава разпоредба и да я изпрати за съгласуване пред Венецианската комисия", попита Цачева.

Бившият здравен министър Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, стигна по-далеч, като попита дали Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на не е в основата на протестите срещу президента.

"След като хората за пореден път са излъгани, че няма да гласуват по нови правила, че няма да гласуват машинно, че няма да има електронен вот, единствено и само една цел оправдава новия Изборен кодекс "Манолова", а тя е ясна за всички - това е атака срещу президентската двойка", заключи Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5928 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар

2014.03.13 | 13:35

22
Мразят Манолова,защото им създава трудности в далаверите.Притискат я отсякъде,но тя е мъжко момиче.Давай Манолова,бъди борец докрай!

2014.03.01 | 19:09

16
Защо защитаваш една тъпа проститутка,която месеци краде от наште пари за нов кодекс асамосекс и лъжи
българин

2014.03.04 | 11:21

21
при слави Трифонов ще получавате по добри заплати.
КАЗАХ

2014.03.01 | 19:37

20
КОЍ ЩЕ ГАРАНТИРА ЧЕ ЕКИПА НА ДАДЕНО ПОСОЛСТВО ЩЕ ПРОВЕДЕ ИЗБОРА БЕЗ МАНИПУЛАЦИЯ?ТРЯБВА ДА СЕ РАЗРЕШИ ИНТЕРНЕТ ГЛАСУВАНЕ. САМО ТОВА ЩЕ ПОЗВОЛИ НА ХОРАТА ЖИВЕЕЩИ ИЗВЪН СТРАНАТА ДА ГЛАСУВАТ МАСОВО И БЕЗ СЪМНЕНИЯ ЗА МАНИПУЛАЦИИ.
maq

2014.03.01 | 19:11

19
Голям страх ги тресе герберите от изборния кодекс и от това, че повече няма да могат да си правят манипулациите. Не става само с машинации, трябва и малко честност и морал! Ако не го разберете това, съвсем скоро ще се затриете като партия.
red

2014.03.01 | 19:11

18
Мая хубаво им е казала, че са карикатури. Като започнеш от Деса мутреса, минеш през мумията Цачева, мистър Бийн (Роската Плевела), Павлова Тъпото и стигнеш до Боко Тиквата и Цецо Съсела! Срам и позор за българската политика сте, гербери!

2014.03.01 | 19:10

17
Има ли по-голяма карикатура от теб в НС?
МАЯ ОБЩАТА

2014.02.28 | 15:27

15
КОГА НАЙ ПОСЛЕ ЩЕ ГО ПУСНЕТЕ СВОБОДНО СЕКС КЛИПЧЕТО СЪС СЕСТРА ГАЛЕВА
БОЗДУГАН

2014.02.28 | 15:27

14
Да не е човек на мястото на ТИКВАТА ! Мамата мусейбава !Чорапът ГЕРБ пусна голяма бримка Цветанов и ще се разплете докрай ! Нищо няма да остане освен няколко затворника ! Мишо бирата го вика ! АТАКААА !!!

2014.02.17 | 16:30

6
EIII POSHTATA RABOTI ,,, 4E I PICA IMA .. BREIIII

2014.02.13 | 13:23

3
TI MAI SI GEROI OT RAZBITATA POSHTA

2014.02.13 | 13:23

2
научи някоя и друга песен
цирк "арлекино"

2014.02.28 | 15:27

13
ВСИЧКИ СТЕ ДЕПУТАТИ-ШУТОВЕ,ЩЕ ВИ ВЗЕМЕМ НА РАБОТА ПРИ НАС ,ИМАМЕ ДОСТАТАЧНО СВОБОДНИ БРОЙКИ.

2014.02.28 | 15:26

12
OSTRIETO MAI SE IZTAPI

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини