Прозрачност без граници: Търговията с гласове показва удивителна изобретателност

  • 10 май 2013 07:44

  • 1298
  • 0
Прозрачност без граници: Търговията с гласове показва удивителна изобретателност
©

Проблеми при провеждането на парламентарните изборите има, обяви в предаването "Денят започва" на БНТ шефът на "Прозрачност без граници" Калин Славов.

На специално създаден сайт могат да бъдат открити местата, където има най-много нарушения преди 12 май. Нарушенията са в четири категории - контролиран вот, нарушения в агитацията, купуване на гласове и така наречените организационни нарушения. Обстановката е много динамична. Рано е да се обобщава, но се вижда, че купуването на гласове има превес на настоящите избори, а организационните нарушения, които на предишните избори бяха страшно много, сега почти няма, обяви Славов. Той обаче уточни, че такива нарушения може би ще има засилено през самия изборен ден.

Темата за гласуването в чужбина обсъждаме от месец с институциите. Имаме всички основания да предполагаме, че в изборните секции зад граница ще има нарушения. Но това, което ще видим в изборния ден, е само върхът на айсберга, смята шефът на "Прозрачност без граници".

По думите му, практиката с купуването на гласове показва удивителна изобретателност и на настоящите избори. Мащабите вече са съвършено други. Докато преди се говореше за 10 - 15 човека в рамките на избирателна секция, вече се говори за списъци със стотици гласоподаватели. Купуването на гласове е проблем номер едно според българите. 50% от тях казва, че това е най-сериозната заплаха. На въпрос обаче дали те или техни близки са ставали обект на предлагане на търговия с гласове, този процент пада до 4. Явно има свръхчувствителност по темата, причинена от преекспонирането на проблема, заключи той.

Последвайте канала на

1298 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини