ГЕРБ води БСП с 5.6%

  • 18 април 2013 16:19

  • 11922
  • 130
ГЕРБ води БСП с 5.6%
©

В дните около официалния старт на кампанията дистанцията между ГЕРБ и БСП е в рамките на 5.6%, сочат резултатите от социологическо проучване на Агенция "Алфа Рисърч".

Спрямо март подкрепата за ГЕРБ нараства от 21.9% до 22.5%, а тази за БСП спада от 17.4% на 16.9%. Ръстът на доскорошните управляващи се дължи основно на мобилизацията на техните симпатизанти в столицата и в по-големите, управлявани от кметове на ГЕРБ градове. Сред електорално най-силните за тях места са София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, където постигат и най-добри резултати. В редица региони с икономически трудности обаче и в малките населени места ГЕРБ са изправени пред спадаща популярност, сочат резултатите от проучването.

Гражданските протести, вместо до консолидиране, доведоха до разпиляване на протестния вот, което стои в основата на по-слабите позиции, с които влизат в предизборната надпревара основните конкуренти на ГЕРБ.

БСП започва кампанията с известна демотивация на своите привърженици и неспособност, поне на този етап, да привлече по-широка електорална периферия. Отказът на Сергей Станишев от премиерския пост и новите лица в листите се възприемат противоречиво от традиционните избиратели на левицата. Тя запазва по-устойчиви позиции в малките население места, но отстъпва в най-големите градове, където са концентрирани и най-висок брой избиратели, сочи проучването.

След бурния подем на "Атака" по време на протестите, довел почти до утрояване на подкрепата й, се наблюдава известно забавяне, или стопиране на този процес. Към момента "Атака" събира 4.9% от гласовете на пълнолетните избиратели, без да увеличава електоралната си тежест.

Националистическият вот се отлива обаче и към други формации – 1.3% за НФСБ, 1% - ВМРО-БНД, ГОРДа България – 0.7%. Други партии, с които представители на протестиращите участват в изборите събират между 0.3% и 1% привърженици.

Проблемите около съставянето на листите на Движение „България на гражданите“ и напускането на местни организации, на фона на общата слаба консолидация на неговите симпатизанти, се отразяват отрицателно и върху позициите на партията. Тя губи около процент подкрепа за месец - в началото на април за нея биха гласували около 2.9% от общия брой избиратели.

Незасегнати от динамиката в нагласите за момента са партиите с най-твърди ядра от симпатизанти. ДПС има традиционните си 4.8% последователи, но с висока готовност да гласуват. Поради силно мотивираните си последователи, подкрепата за ДСБ се запазва непроменена (1.8%) след скандала около несъстоялото се обединение със „Синьо единство“.

Последвайте канала на

Десислава Станева
11922 130

Свързани новини

Коментари 130

Добави коментар
Хора гласувайте!

2013.05.09 | 05:41

130
Може да е вярно e че няма за кой. Но трябва да се гласува, за да променим статуквото. Нека не допуснем да ни управляват отново мутрите от ГЕРБ! Нека не допуснем отново компрометираните лица от минали управления! Ако не гласуваме те пак ще се вземат власта. Не се поддавайте на социологическата пропаганда! Не се притеснявайте че партията, която ще гласувате няма да събере необходимия брой гласове. Ако всеки гласувa за партията, която му е най на сърце промяната ще се случи. Да го направим сега! Гласуването за престъпници е престъпление!

2013.04.24 | 21:35

122
Интересно ми е кой вдига рейтинга на БСП? Кои ще са тези безпаметни идиоти, които ще гласуват за тази мафиотска организация? Бабетата ги разбирам - санитарката, член на БКП получаваше повече от потомственият "безпартиен" лекар. Шофьора на инженера беше по-добре заплатен, понеже го следеше да не изпада под "западно" влияние, без да споделя отговорностите му. Комунистите избиха елита на нацията, намърдаха се в имотите им без да знаят как да ползват тоалетните и баните. Гласувайте за БСП - те са доказани терористи.

2013.05.09 | 05:40

129
Дилемата е огромна за кой да гласуваме за: Новоизлюпените мафиоти от ГЕРБ или мафиотите ветерани от БСП.
Питагор

2013.05.09 | 05:40

128
Ситуацията е следната – ако нито БСП нито ГЕРБ съберат достатъчно гласове, пак една от двете ще направи правителство. Това е положението. Ако тръгнем да търсим алтернативи – АТАКА или Кунева?! Нито една от двете няма да спечели достатъчно гласове, за да имат решаваща роля. Второ, и АТАКА и Кунева са по зле и от ГЕРБ и от БСП.

2013.05.09 | 05:39

127
Кабинетът на ГЕРБ стовари върху България 12 наказателни процедури! Това при положение, че гърбарите цял мандат твърдяха какви отличници са по отношение на Еврофондовете!!! Интересно...

2013.05.08 | 15:11

126
Осем години е в парламента г-н Сидеров кокво направи освен да лапа народни пари? Дали е направил поне един свестен закон ? Поне едно умно предложение за нещо да е дал? Освен да нагнетява етническо или политическо напрежение друго той не може. Не може да подбере 20 депутата който да не избягат от него та камоли да направи нещо за България. Кои са му евро депутатите и как ни представят в европа?

2013.04.20 | 17:58

42
В законодателната власт никога не е бил. 8 години е опозиция. Как да прави закони като не е в законодателната власт умнико? Предложения много имаше, но бяха отхвърлени. ГЕРБ имаше пълно мнозинство в миналия парламент ако не помниш. Можеха каквото пожелаят да си го гласуват.

2013.04.20 | 17:58

41
През времето на двата  мандата  на Атака в НС от АТАКА са внесени  125 проекта за закони и поправки в закони, 92 проекта за решения, 15 проекта за декларации, 662 въпроса и питания към министри. Сред тези предложения са важни за обществото ни въпроси като ограничаване на цените на тока и горивата, повишаване на минималната заплата и пенсиите, поправки в НК, за да може българинът да се защитава от нападения като тия в с. Мечка, проектозакон за БАН, проектозакон за българския език, поправка в закона за банките, която да регулира лихвите. Връщане на ЕРП-тата в български ръце, поправки в изборния закон, гарантиращи прозрачност, мораториум за шистовия газ, решение против АКТА, решение за придвижване на въпроса с тракийските имоти.Проекта за възстановяване на ЕРП-тата в български ръце е внесен в НС през 2007 г. Тогава няма и помен от протести по темата.

2013.04.20 | 17:56

34
През времето на двата мандата на Атака в НС от АТАКА са внесени 125 проекта за закони и поправки в закони, 92 проекта за решения, 15 проекта за декларации, 662 въпроса и питания към министри. Сред тези предложения са важни за обществото ни въпроси като ограничаване на цените на тока и горивата, повишаване на минималната заплата и пенсиите, поправки в НК, за да може българинът да се защитава от нападения като тия в с. Мечка, проектозакон за БАН, проектозакон за българския език, поправка в закона за банките, която да регулира лихвите. Връщане на ЕРП-тата в български ръце, поправки в изборния закон, гарантиращи прозрачност, мораториум за шистовия газ, решение против АКТА, решение за придвижване на въпроса с тракийските имоти.Проекта за възстановяване на ЕРП-тата в български ръце е внесен в НС през 2007 г. Тогава няма и помен от протести по темата.
Илиян

2013.05.08 | 14:32

125
ГЕРБ водят с повече проценти пред БСП според мен! Това са само някакви манипулации на скапаните агенции....

2013.04.25 | 12:55

124
Споделям критиките на СРАНЕишиев и неговите другари ОВЧАРИ ,но ГЕРБ ще победи и нека този път Борисов да не се съобразява с разни педали-природозащитици селяни-тъпанари и още повече да строи пътища, писти и лифтове и смело да дупчи и търси газ и газопроводите да навре във алчнити комунистически задници, ЗАДНИЦИ такива.

2013.04.25 | 12:15

123
да бе да- много точно
Гюро Михайлов

2013.04.24 | 21:34

121
Размислите на един айляк, по пътя за някъде: 3,5 години цапане = един ден чистене. 12.05.2013. Да изчистим България от плевела ГЕРБ.
Гюро Михайлов

2013.04.24 | 21:34

120
Цветановизмите са за изкореняване. Заедно с Боковизмити. Мана да полази герберастията.

Добави коментар

Водещи новини