Съветват ЦИК за повишаване на доверието в изборния процес

  • 25 март 2013 10:16

  • 587
  • 0
Съветват ЦИК за повишаване на доверието в изборния процес
©

Институтът за развитие на публичната среда дава препоръки към Централната избирателна комисия за повишаване на доверието в изборния процес, информираността на гражданите и подобряване на условията за независимо наблюдение. Това се посочва в съобщение от института, цитирано от БТА.

Сред препоръките е да се представят пред медиите и наблюдателите предимствата на Методиката за определяне на резултатите от гласуването за народни представители, приета с Решение на НС от 15 март. Предложението е продиктувано от факта, че има промяна в подхода и е необходимо да се разяснят смисълът и значението на тези промени, обясняват от института.

Те предлагат още, след като бъде определен преброителят, ЦИК да публикува на сайта си изходния код на софтуера, който ще се използва при обработването на резултатите от изборите, за да се прекратят тиражираните в публичното пространство съмнения за някаква възможност за манипулации при определяне на резултатите.

От института настояват на сайта на ЦИК да се публикува файл с информация за избирателните секции, съдържаща: номер на избирателния район; област; община; населено място; номер на секцията и месторазположение; брой избиратели във всяка от секциите.

Сред препоръките е представяне чрез интерактивна електронна карта на страната, поставена на сайта на ЦИК, включваща отделните многомандатни избирателни райони, регистрираните в РИК кандидатски листи на партиите/ коалициите и независимите кандидати - така избирателите ще могат с няколко кликвания на мишката да проверят кого издигат партиите/ коалициите и инициативните комитети в съответния избирателен район.

Настоява се също така за информационно-разяснителната кампания на ЦИК, която да включва и обяснения за същността на изборния процес - какво и как се случва след подаването на гласа на всеки един избирател - как се броят бюлетините от

Секционните избирателни комисии, как се попълват данните в протокола на комисията и как се въвеждат данните от преброителя, как се наблюдава процесът от независими наблюдатели, застъпници, представители на политическите партии и т.н.

Освен това, сред предложенията е ЦИК да публикува на сайта си План за информационно-разяснителната кампания - колко и какви клипове се предвиждат, колко излъчвания се планират, в кои медии, ще има ли разпространение на други информационни материали и публикации, бюджет на кампанията.

От института отправят препоръки и относно заседанията на ЦИК и РИК, ръководствата на комисиите, подадените жалби и сигнали и др.

Последвайте канала на

587 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини