Дишева от ВСС: Ако решението за и.д. главен прокурор вече е взето, то ще бъде взето и на Пленум

  • 16 юни 2023 10:29

  • 2279
  • 0
Дишева от ВСС: Ако решението за и.д. главен прокурор вече е взето, то ще бъде взето и на Пленум
© Булфото (архив)

Атанаска Дишева, член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), дойде в сградата на съвета и коментира пред медиите предстоящото днес извънредно заседание на Прокурорската колегия на ВСС. Членовете ѝ се събират, за да решат как да процедират относно това как да бъде избран и кой да бъде изпълняващ длъжността главен прокурор, след като президентът Румен Радев вчера подписа указа за освобождаване на поста от Иван Гешев, по предложение на ВСС.

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 508

Идвам с намерението да участвам в заседание на Пленум на ВСС, защото считам, че изпълняващ длъжността главен прокурор трябва да бъде определен от Пленума на ВСС, коментира Дишева. Според нея, след като титулярът се избира от Пленума, няма правна и житейска логика да бъде избиран негов заместник само от Прокурорска колегия.

Как ВСС ще избере наследник на Гешев?

„Аз съм убедена, че ако решението вече е взето, то ще бъде взето и на Пленума , но все пак е добре публично да бъдат изречени и обратни становища“, заяви Атанаска Дишева.

Това скоростно развитие на нещата и начинът, по който се опитва да бъде иззето правомощие на Пленума, за съжаление, ще наложи извода, че се цели много бързо слагане на човек, който по не знам по какви правила ще бъде избран, посочи още Дишева.

Тя припомни, че няма разписана процедура за избор на изпълняващ длъжността главен прокурор, след предсрочно освобождаване на титуляра. „Ние не знаем колко дълго този временно изпълняващ ще бъде на тази длъжност“, каза тя и посочи, че след като за главният прокурор и председателите на върховните съдилища е предвиден избор от Пленума, същата логика трябва да бъде и за временно изпълняващ длъжността.

Според Атанаска Дишева не е целесъобразно и.д. главен прокурор да бъде някой от заместник-главните прокурори. „Ако някой от тези петима заместници докаже, че той се разграничава от поддържана досега политика на главния прокурор, би могло да се гласува и за него“, е моето лично становище. Тя обясни, че въпреки разграничаването от Иван Гешев на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, като че ли, по нейно виждане, той се е извинявал на г-н Гешев, че се е наложило да разграничат позициите си.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2279 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини