Съдът в Хасково екстрадира турски гражданин, издирван за трафик на мигранти в Румъния

  • 10 януари 2023 14:08

  • 318
  • 0
Съдът в Хасково екстрадира турски гражданин, издирван за трафик на мигранти в Румъния
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

С определение на Окръжния съд в Хасково на заседание днес е допуснато изпълнението на Европейска заповед за арест (ЕЗА) по отношение на 57-годишния турски гражданин Д.Д., осъден за незаконен трафик на мигранти в Румъния. Това съобщават от Съдебната палата.

Заповедта за международно издирване е издадена от Районен съд в град Арад, Република Румъния, във връзка с изпълнение на влязла в сила присъда, с която мъжът е осъден за две престъпления, извършени през март и юли 2020 г. - трафик на мигранти, и му е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок до 3 години и 10 месеца.

Съдът прие, че издадената ЕЗА отговаря на всички изисквания и съдържа всички необходими реквизити, които се изискват за нейната валидност. Според описаните фактически обстоятелства, при които са извършени престъпленията, за които на Д.Д. е наложено наказание, те представляват наказания и по НК на Р България. Решението  не подлежи на обжалване.

Съдът в Хасково допуска екстрадиция на мъжа, търсен за измами за 23 млн. долара в САЩ

Петдесет и седем годишният турски гражданин бе задържан на 28 декември 2022 г. на ГКПП „Капитан Андреево“, при опит да влезе в страната. От задържането му до днес той беше с мярка „задържане под стража“, като гаранция за явяването в основното производство по разглеждане на екстрадицията му. Той е поредният задържан на Граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“, където биват установявани над 90 на сто от издирваните международно лица в Хасковския съдебен район. Последният случай на допускане изпълнението на Европейска заповед за арест на Окръжен съд – Хасково е от 13 декември миналата година. Тогава магистратите се произнесоха по отношение на 28-годишния германския гражданин Д. Б., търсен за наркотрафик в родината си.

Константин Тодоров
318 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини