Екстрадират българин в Гърция, измамил 40 души с 1,7 млн. евро

  • 21 февруари 2023 16:17

  • 543
  • 1
Екстрадират българин в Гърция, измамил 40 души с 1,7 млн. евро
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Пловдивският апелативен съд потвърди решението за екстрадиция в Германия на софиянец, измамил 40 немски граждани. Срещу него е издадена европейска заповед за арест, а причинените от него щети са на стойност 1 700 000 евро. 

Според документа от април 2020 г. до юли 2021 г. мъжът работил в софийския колцентър на търговска платформа. Правейки неверни твърдения по телефон и електронна поща, служителите на фирмата подвеждали клиенти в няколко немски града да инвестират големи суми. Депозираните клиентски средства незабавно били разпределяни в сложна мрежа за пране на пари, разположена в цяла Европа. Властите в Германия твърдят, че българинът е ощетил 40 човека.

Мъжът е арестуван в Стара Загора, където Окръжният съд е решил той да бъде екстрадиран. Апелативните магистрати не приеха твърденията, направени в протеста на прокуратурата и жалбата на исканото лице, че обвинението не е точно описано в европейската заповед за арест. От властите в Германия са получени писмени гаранции, че след изслушване на исканото лице, ако бъде признато за виновно, то ще бъде върнато в България за изтърпяване на наложеното наказание.

Съдът прие, че макар дейността да е частично осъществена на територията на страната ни, в Германия вече е образувано и се води наказателно производство за престъпления срещу немски граждани, които са довършени там. В заповедта изрично е посочено, че измамите са осъществявани посредством отдалечен достъп между извършителя и пострадалите, които са изключително и само граждани на Германия.

Екстрадират от България поляк, издирван от сръбските власти

Спрямо Н.А. е взета мярка за неотклонение "задържане под стража" до приключване процедурата му по предаване. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

През октомври м.г. по подобно обвинение Апелативният съд предаде на германските съдебни власти беше предаден Иван Тилев от Пазарджик.

Цветелина Кирилова
543 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.02.21 | 16:46

1
За Гърция или за Германия?

Добави коментар

Водещи новини