България отказа на Беларус екстрадирането на украинец

  • 09 януари 2023 16:39

  • 430
  • 4
България отказа на Беларус екстрадирането на украинец
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

 

Съдът в България отказа да екстрадира украинския доброволец Дмитрий Трофимчук по искане на Беларус. Това съобщи пред Радио "Свобода" неговият адвокат и потвърдиха от пресслужбата на съда, предава Укринформ.

Според съдебното решение беларуските власти не могат да осигурят спазването на човешките права в затворите. Съдът също така не може да разчита на писмени обещания от Минск, че Трофимчук няма да бъде подлаган на жестоко, нечовешко или унизително отношение след екстрадирането му и че няма да бъде подложен на насилие и изтезания, се казва в мотивите на съда.

Трофимчук беше освободен от ареста и вече е при семейството си.

38-годишният Трофимчук беше задържан през ноември 2022 г. при опит да влезе в България от Румъния: оказа се, че Интерпол го издирва по искане на Беларус. Трофимчук беше придружен от съпругата си и трите си деца. Домът им в Украйна е разрушен при бомбардировка в началото на войната.

Трофимчук е арестуван и задържан под стража. След това в няколко български града се проведоха акции в негова защита. Според протестиращите Трофимчук събира хуманитарна помощ за Украйна, а обвиненията срещу него са скалъпени.

Беларуските власти твърдят, че през 2011-2012 г. Трофимчук е бил в организирана престъпна група, която незаконно е получавала лични и банкови данни на граждани на 84 държави. Официален Минск твърди, че с помощта на тази информация са извършени 160 000 транзакции на стойност около осем милиона долара в онлайн магазини.

Хасковският окръжен съд отказа да екстрадира турчин, издирван за убийство на свой сънародник

Трофимчук отрича да е извършил нещо незаконно. Според негови близки той дори не е знаел, че се издирва.

Международни наблюдатели свидетелстват за репресии срещу опозиционери в Беларус, масови задържания и арести на беларуски граждански активисти и журналисти и нарушения на правата на жените в страната. През 2021 г. САЩ и ЕС наложиха санкции на Беларус за нарушения на правата на човека и "брутални репресии срещу цивилното население" след потушаването на масовите протести срещу резултатите от президентските избори през 2020 г.

След руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. ЕС, САЩ и други страни наложиха нови санкции срещу Беларус заради помощта, предоставена от страната на Русия.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
430 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Е ТОВА ПРЕДСТАВЛЯВАТЕ

2023.01.09 | 17:45

4
СТАРА! ВЕЛИКА! Л А Й Н АРИЯ :)
Е ГИ Е ТУКА

2023.01.09 | 17:29

3
НА Г Ъ З Е Н И Т Е ПАЧАВРИ :) youtube. com/ watch?v=pV6M94HQd1k
РУСКАТА, БЕЛАРУСКАТА, УКРО

2023.01.09 | 17:26

2
К У Р ВИ Т Е В ЕДИН БАРДАК СЕ Г Ъ ЗАТ НА МАРЛБОРО, А БЪЛГАРСКАТА РАДЕВ, ПОДРЕД ИМ ЛИЖЕ ДУПКИТЕ СЛЕД КАТО СЕ ИЗ С Е Р А Т :)
СЛАВИ ТРИФОНОВ

2023.01.09 | 17:24

1
Е АГЕНТ НА ДАНС, П Е Д Е Р А С Т ОТ БАНДАТА НА ЛИБЕН ГОЦЕВ, ДЕТО СЕ ПРАВИ НА УМРЕЛ И ПРОСТО ДУШЕВНА П Р О С ТИ ТУТ КА :)

Добави коментар

Водещи новини