Боян Магдалинчев, ВСС: Логично е да се стартира процедура за избор на главен прокурор

  • 26 юли 2024 19:46

  • 525
  • 4
Боян Магдалинчев, ВСС: Логично е да се стартира процедура за избор на главен прокурор
© Булфото (архив)

Този състав на Висшия съдебен съвет би могъл да избере главен прокурор и председател на Върховния административен съд, чийто мандат изтича скоро. Това сподели за БТА представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) и член на Съдийската колегия Боян Магдалинчев във връзка с решението на Конституционния съд относно промените в Конституцията, приети в края на 2023 г.  

Той обясни, че съгласно решението на КС кадрови и административен орган на съдебната власт трябва да бъде, както преди промените в Конституцията - Висшият съдебен съвет, съставен от Пленум, Съдийска и Прокурорска колегии. 

Логично е да се стартират процедури, посочи Магдалинчев. Той поясни, че според него с решението на Конституционния съд отпада забраната настоящият състав на съвета да проведе процедури за избор, докато не се избере редовен Висш прокурорски и Висш съдийски съвет, тъй като промените, с които се създават сега са обявени за противоконституционни.

Проф. Киров: Има възможност да започне процедура за избор на главен прокурор

Като довод Магдалинчев даде и решението на Конституционния съд относно мандата на Инспектората на Висшия съдебен съвет затова, че е редно той да продължи да изпълнява задълженията си до избора на нови членове и нов главен инспектор.

Ако се работи по тази логика, означава, че този състав би могъл вече да избира, така го разбирам при прочита, който правя, коментира Боян Магдалинчев, като добави, че Висшият съдебен съвет трябва да си изпълнява функциите, които му вменява законът. 

По думите на Магдалинчев процедурите могат да започнат, след като влезе в сила решението на Конституционния съд, три дни след обнародването му в Държавен вестник.

Той отбеляза все пак, че темата за това може ли настоящият състав на ВСС с изтекъл мандат да започне процедура за избор на главен прокурор и председател на ВАС, предстои да се дискутира. Магдалинчев припомни, че мандатът на председателя на ВАС изтича на 22 ноември, а като главен прокурор е назначен изпълняващ функциите тази длъжност.

Конституционният съд обяви решението си за основния закон

Боян Магдалинчев отбеляза също, че новият състав на Висшия съдебен съвет не е попълнен в цялост и е необходимо Народното събрание да излъчи членове от своята квота, като това става с минимум 160 гласа мнозинство.

Попитан как ще коментира в цялост решението на Конституционния съд Боян Магдалинчев каза, че то трябва просто да се спазва.

„Ние трябва да се учим да уважаваме актовете на държавните органи, на институциите. Решение на Конституционния съд има силата на закон. Дали се харесва или не, това е без всякакво значение“, посочи още той.

Последвайте канала на

Владимир Василев
525 4

Коментари 4

Добави коментар

2024.07.26 | 21:38

3
Време е всички дъртаци да овакантят заеманите длъжности заедно с мутраците
Бегай

2024.07.26 | 22:16

4
С извинение, "дъртаците", са учили и живяли малко повече от малоумните младоци, изсипани от Харвард и Москва!

2024.07.26 | 21:37

2
СИТЕ ДРЪТИ КОМУНЕТА ПРИ КОМУНИСТА БОЙКО БОРИСОВ
Астор

2024.07.26 | 21:30

1
Тия "байковци"от т.нар ВСС ако знаят за какво прибират по една шапка пари всеки месец....?

Добави коментар

Водещи новини