Гешев: Заради един предишен министър МВР е в будна кома

  • 24 ноември 2022 12:32

  • 2014
  • 18
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Това, което мога да кажа, е че това събитие е благодарение на гражданското общество, на НПО и българската прокуратура подкрепя гражданите, които най-после искат от българската държава това, което им дължи – справедливост и да не се убиват българи по пътищата. За мен това е положително събитие, защото целта е да се спасят нашите деца и българските граждани. Не мога да забраня никой да прави оценки или спекулации, това е свободна държава. Така коментира главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във конференцията, насочена към справянето с войната по пътищата.

„Най-после започват наченки на организация за това да приключи тази война по пътищата, защото ние сме първи в черната статистика в ЕС. за разлика от Швеция, където загиват 16 на 1 млн., при нас загиват 100 на 1 млн. души. Това се дължи на безучастността на България”, категоричен е той.

Според него българските партии разбират под съдебна реформа овладяването на прокуратурата и използването ѝ за политически цели: „Това е съдебната реформа на двете основни партии, които я развяват в продължение на две години. Явно не е интерес за тях да се защитят българските граждани. Затова ги няма тук – те нямат аргументи. Отказват разговор с прокуратурата – този разговор приеха много партии и той е в интерес на хората.”

По думите му българската прокуратура ще направи всичко, за да има справедливост: „Чуваме гражданите, в активен диалог сме с тях и ще ги подкрепим в техните справедливи искания. Включително и НПО – за съжаление те имат по-голяма експертиза от държавните институции. Надяваме се на лидерство – някой да застане начело и да поведе това нещо, иначе ще има колективна отговорност.”

Той категорично обяви, че не е този лидер. За него представлява интерес прокуратурата да си свърши работа и това да не продължава: „Това е безобразие и работещи модели има в цяла Европа – това, че не се прави, е една от причините, че не ги интересуват основните държавни институции, а ги интересуват да закрият специализираната прокуратура в интерес на олигарсите в рамките на дни, в интерес на организираната престъпност. Виждате какво става с организираната престъпност, с трафика на хора.”

Гешев: По пътищата ни умират повече хора, отколкото във военен конфликт

„Как няма да има убийство на полицаи по пътищата, разпространение на наркотици, дрогирани шофьори повече от пияните? Кой направи това нещо? Направиха го това някои български политици, но нямат да поемат отговорност. Последствията са за българските граждани”, смята той.

„Ще спрем каквото и доколкото можем, въпреки опитите да се възпрепятства работата на съдебната власт, ще направим възможното и невъзможното, за да защитим българските граждани”, категоричен е Гешев.

Той не даде отговор дали правителството саботира тази среща: „Присъстват заместник-министри. Възприемам това за добър знак и едно начало. Надявам се при следващите нивото да е по-високо и да присъстват и българските политици. Предупредих миналата година, че ще се случи това – разпространението на наркотици, организираната престъпност, регрес в борбата с корупцията, недай си Боже и тероризъм. Аз не съм доволен, вие доволни ли сте?”

„Продължаваме да работим при отнемане на работещи инструменти, каквото е специализираното правосъдие. Този инструмент присъства в целия ЕС. След като Организацията на специализираните прокуратури в цяла Европа каза, че това е огромна грешка, никой не го отчете. Те казаха – това е политическо решение. Ето това са резултатите от това политическо решение”, каза още той.

„Не поради министър Демерджиев, а поради действията на един предишен министър МВР е в будна кома. Даже не бих казал, че е будна.  Виждам, че това ръководство на МВР се опитва да го възстанови. Този процес ще продължи години. Това е също част от проблема и също причина за тези последствия, които виждаме. Коментирам МВР, защото ние сме една система – няма как МВР да разкрие престъпленията и ние да внесем обвинителен акт”, смята Гешев и продължава:

„Виждам, че Демерджиев полага усилия, надявам се да успее, но предвид това, което се случи – това систематично, целенасочено унищожаване на потенциала МВР, целенасочената война срещу съдебната власт, ще берем тези плодове. Тези плодове са наркотици, убийства по пътищата, телефонни измами, битова престъпност. Пожелавам успех на министър Демерджиев.”

Радев защити Дерменджиев: Как партии могат да искат оставка на служебен министър?

Той пита: „Как ще се пресекат каналите за мигранти, като няма дела за организирана престъпност? Почти няма реализации за организирани престъпни групи тази година в резултат на систематичния политически натиск и унищожаването на специализираните структури. Ние отново изграждаме специализация в 23 окръжни прокуратури, които никога не са се занимавали с организирана престъпност.  Наново изграждаме специализации. Ние отново изграждаме специализации, и ще се постараем да направим всичко възможно. Това е резултат от политически действия, и те трябва да си поемат отговорност. А не да се крият – те знаят, че направиха това по политически причини и в полза на олигарсите.”

„В момента ние преследваме последствията – шофьор, който вози мигранти, а не преследваме престъпната група, която продължава да работи. Защо? Защото унищожихме работещи инструменти за борба с организираната престъпност”, допълни още той.

На въпрос относно това какво трябва да се направи, след като областните дирекции и окръжните прокуратури в Бургас, Ямбол и Хасково поемат отговорността, той заяви: „Организацията в МВР може да попитате министъра на вътрешните работи. Ние първо възстановяваме специализацията и обучението, там почти няма прокурори, които да са се занимавали с организирана престъпност. Второ – изграждане на отдели за борба с организираната престъпност. Третото – съвещания и обучение и организация за взаимодействие между различните структури по места на правоохранителната система.”

„На местно ниво проблемите са огромни. Всички се познават. При унищожени работещи структури показно – това е показен разстрел, той целеше да покаже, че когато работиш, това ще ти се случи. Ще ти се случи, че ще бъдеш подложен на безобразен политически натиск, ще те изселят в някой окръжен град. Ще направим всичко възможно да подобрим това състояние, но то изисква комплексен подход”, обеща той.

„Без да решиш проблемите, няма как да се бориш с последствията. Това е констатацията ми на специалист и това е констатацията на гражданите. Не трябва това да се крие. Трябва ясно да се дефинират проблемите, за да няма тези последствия. Наркотици до училищата, смърт по пътищата, телефонни измами на нива отпреди да почнем да работим сериозно, убийства на полицаи от трафиканти на мигранти – нещо, което никога не се е случвало. Проблемите трябва да се посочват и аз ясно ги посочвам”, завърши той.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2014 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
dt

2022.11.24 | 14:50

11
Прав е!! Чашков е за затвора!!! Как с държавна заплата има имоти за 20 млн.лв?!! Стига само с тъпанарските обяснения за тъпизма, че жена му била нотариус!!! Това са глупости, няма толкова богати нотариуси!! Ако някой вярва в подобни тъпотии-да учи право, да завърши и после като почне да работи тази професия-да ми се обади да потвърди, че е много доходоносна!!!
Йордан

2022.11.24 | 18:30

18
100% е така.
Eбъ Гepбepи пИдaли

2022.11.24 | 14:59

15
Има на майка ти п*тката!

2022.11.24 | 14:59

14
Няма краднато гн Рашков.А гн Борисов и Пеевски откаде им са милиярдите мамати де..ба.11
☮️,

2022.11.24 | 15:03

16
СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА ОТ БНР, ПРИЗОВАВАШЕ ЗА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ГЕШЕВ И ИЗБИРАНЕТО МУ . ТОВА Е НАРУШАВАНЕ НА ВСИЧКИ ПРАВИЛА И НОРМИ В ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИЯ СТАНДАРТ....ОООООООО..., ЕЕЕГА ...ТИ ...И ДЕМОКРАЦИЯТА...А ? ....
Йордан

2022.11.24 | 18:27

17
Нали знаеш че се продаваш за пари. Коментара е излишен.

2022.11.24 | 14:57

13
Гн Гешев ти и гн Цацаров и.ах ..е мамата на народа и държавата.
Силвия Великова

2022.11.24 | 14:45

9
От Прокопиев е псевдо журналист . ЖУРНАЛА и тече в обратен ред и дори си измисля несъществуващи обстоятелства и ги дори ги защитава публично..."оборва" дори нещо измислено и несъществуващо..
БНР

2022.11.24 | 14:51

12
ТрябвА да в махнат , тъй като е участвала в пуча на Бабикян КОВЧЕГА. Призовавала е за стачки преди две години.
Бай Ставри

2022.11.24 | 14:09

4
Ей,Каскет дните са ти преброени ,бе Влечуго нагло
ЗАПЛАШВАШ

2022.11.24 | 14:46

10
ЛИ ГО БЕ АААБДАЛ ПП ПЕДААЛ?

2022.11.24 | 14:41

8
Гнида
Мая

2022.11.24 | 14:40

7
Таки контролира всичко свързано с мигрантите.

2022.11.24 | 14:33

6
иди се оплачи на руския ти приятел Чайка

2022.11.24 | 14:22

5
Оставка
Коки

2022.11.24 | 14:09

3
МВР е умряло отдавна. И вони! Трябва да се закопае дълбоко и … ново! Без нито един остатък от старото!

Добави коментар

Водещи новини