Подробности за псевдодипломата, задържан на яхта в Поморие

  • 15 септември 2022 09:23

  • 1106
  • 0
Подробности за псевдодипломата, задържан на яхта в Поморие
© Novini.bg/Canva

Специални части задържаха на яхта в Поморие българин, обвинен в Австрия за документни измами. Той твърдял, че има дипломатически паспорт и че е посланик на Федерация Сейнт Кристофър и Невис (островна държава в Северна Америка).

Обвинението, по което се издирва 53-годишният Полихрон Луков е за изготвяне и предаване на дипломатически паспорти, лични карти както и за измама в размер на 334 хил. евро, от която са пострадали повече от 10 австрийски граждани.

Ето го издирвания за измами в Австрия помориец, задържан на яхта

‘‘Той ги е убеждавал, че може да им издаде дипломатически статус, дипломатически паспорт, чужди лични карти и дипломатически номера за автомобилите‘‘, заяви говорителят на Окръжна прокуратура в Бургас Христо Колев.

Мъжът е задържан въз основа на европейска заповед за арест от прокуратура на Австрия. Издирван е за две престъпления на територията на Австрия - за предаване на особено ценни защитени документи, дипломатически паспорти както и за измама в особено големи размери.

‘‘Представял се е за чужд гражданин, за дипломат, казал е, че не владее български. Впоследствие е установена самоличността му като български гражданин, който владее български‘‘, каза още говорителят на Окръжна прокуратура Бургас.

Преди повече от 14 години е последното му осъждане отново за измами, реабилитиран е.

Вчера окръжният съд в Бургас постанови постоянна мярка задържане под стража.

Продължава гледането на делото в съдебна зала. Предстои да стане ясно дали Полихрон Луков ще бъде екстрадиран в Австрия, където ще се гледат и другите дела срещу него.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1106 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини