Поморие очаква ръст на туристите с поне 20% спрямо 2022 г.

  • 19 май 2023 12:35

  • 268
  • 1
Поморие очаква ръст на туристите с поне 20% спрямо 2022 г.
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Община Поморие е изготвила разработка за многоетажен паркинг с капацитет за 620 автомобила, фотоволтаична централа за намаляване на разходите за електроенергия и пространство за търговски зони в общинския център. "Готови сме да дадем проекта на инвеститор, който да го реализира. Общината също има възможност да го изпълни чрез теглене на кредит, но смятам, че е редно възможността да бъде предоставена на бизнеса", обяви кметът на Община Поморие Иван Алексиев по време на среща с туристическия бранш преди откриването на летния сезон. 

"Синята зона" в града влиза в сила от 15 юни 2023 година, като заплащането ще може да се извършва с текстово съобщение (SMS) и QR код. До дни ще бъдат поставени всички знаци, стана ясно по време на срещата. Част от улиците в Поморие ще станат еднопосочни, като целта е да се обособят повече места за автомобили през натоварените летни месеци. Транспортните схеми вече са одобрени от отговорните органи, а движението е организирано така, че с минимално заобикаляне човек да стигне до желаното място, посочи Алексиев. Квартал "Малко солено езеро" ще е с въведен режим на кратковременно паркиране тип "синя зона", но за живеещите в района отново се осигурява преференциално паркиране на месечен абонамент, стана ясно от думите на кмета. 

"Помислили сме максимално да осигурим и възможност за безплатно паркиране на туристите. Целта ни е в изградените буферни паркинги да има повече места около жилищата на местните хора, които работят до късно, прибират се уморени и е добре да имат паркомясто близо до дома, вместо да обикалят", каза Алексиев. От 15 юни ще бъде затворен за движение на автомобили и градският площад "Св.св. Кирил и Методий", за да се обезпечи нормалното протичане на мероприятията от богатата лятна културна програма.

С до 25% повече ще ни струва почивката по Черноморието

Поморие очаква ръст на туристите 

Експертът по въпросите на туризма в Община Поморие Щерион Златаров презентира данни за изминалия туристически сезон 2022, както и прогнозите за лято 2023. От тях стана ясно, че се очаква близо 20 на сто ръст на туристи. Това потвърди и Иво Барзов, експерт по Авиационен маркетинг на Летище Бургас. Той обяви, че с цел увеличаване на туристопотока са открити и няколко нови линии на "РайънЕър" (RyanAir) и "ЕърБалтик" (Air Baltic), които ще се обслужват на бургаската аерогара. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
268 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Браво Поморие

2023.05.21 | 22:24

1
Късмет

Добави коментар

Водещи новини