ВАС отмени решението на КЗК, с което забрани концентрацията между "Инерком България" и "ЧЕЗ България"

  • 13 май 2021 18:49

  • 589
  • 8
ВАС отмени решението на КЗК, с което забрани концентрацията между "Инерком България" и "ЧЕЗ България"
© Novini.bg

Върховният административен съд /ВАС/ отмени решението на КЗК, с което комисията забрани концентрацията между "Инерком България" и предприятията от групата на "ЧЕЗ България", съобщиха от ВАС.

ВАС връща преписката на антимонополният орган за ново произнасяне при спазване задължителните указания на съда по тълкуване и прилагане на закона. Решението на КЗК беше във връзка със сделката за придобиване на активите на групата на ЧЕЗ България от "Инерком България".

ВАС прекрати делото във връзка с продажбата на ЧЕЗ на „Инерком България“

Върховните съдии приемат, че пазарният дял на обединената група на "Инерком" и ЧЕЗ не би бил достатъчен, за да обоснове евентуалното наличие на господстващо положение. Установява се, че общият пазарен дял на участниците през 2016 г. и 2017 г. след осъществяване на сделката - на база произведено количество електрическа енергия спрямо общо произведените количества от фотоволтаични централи и на база инсталирани мощности от фотоволтаични централи, би бил в нисък размер и това не би попречило на ефективната конкуренция на пазара.

Според назначена и приета съдебно-икономическа експертиза делът на обединената група на база инсталирани мощности във фотоволтаични централи е 2,517 процента. Този размер е много по-нисък от изискването на Методиката за общ пазарен дял поне над 15 на сто на предприятията-участници на съответния пазар.

Върховните магистрати приемат, че КЗК неправилно е взела предвид като такова обстоятелство, че производителите на електрическа енергия от фотоволтаици имат съществено предимство пред останалите производители на електрическа енергия, тъй като формират по-ниска цена поради "нулевия" разход за производствен ресурс. КЗК неправилно е отчела като "друго обстоятелство" участието на групата на ЧЕЗ на вертикално свързаните пазари. А именно - на пазара на разпределение, пазара на снабдяване/доставка на електроенергия и пазара на търговията с електрическа енергия. За да се отрази съществено на тези пазари, е необходимо обединената група да има силни позиции на засегнатия от концентрацията пазар на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи.

Необходимо е засягането да е толкова съществено, че да промени конкуренцията на другите незасегнати пазари. А в случая участието на обединената група на засегнатия пазар на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи е толкова малко, че то не се отразява на самия засегнат пазар. Още по-малко то може да повлияе на другите три много по-големи и значими пазари, пише в съобщението. Поради тези причини, както и поради допуснати процесуални нарушения, решението на КЗК е незаконосъобразно. Решението по административно дело номер 10391 от 2018 г. може да бъде обжалвано през петчленен състав на ВАС.

Мая Йорданова
589 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Anna Johan

2021.05.17 | 09:18

8
Казвам се Анна Йохан: Искам да благодаря на д-р Сака за добре свършената работа, след като той ми помогна да се сдобря със съпруга си след 11 години раздяла, съпругът ми ме остави за друга жена и аз страдах само с двете си деца, никога не вярвах в духовността, но поради любовта, която изпитвам към съпруга си, се свързах с д-р Сака за помощ, веднага той започна да работи за мен. След 24 часа съпругът ми се върна у дома при мен. Каква страхотна изненада, всичко благодарение на Dr.Saka. Този мъж е истински и мощен. Ако преживявате трудности във връзката или брака си, свържете се с Dr.Saka в неговия WhatsApp и Viber Chat: (+27634201775). Свържете се с него, ако имате някакъв проблем, уверявам ви, че ще се усмихнете и ще си върнете щастието точно като мен.
Joyfhsda

2021.05.17 | 04:19

7
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Hollygefba

2021.05.16 | 09:05

6
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Soniavolha

2021.05.15 | 17:43

5
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Callihcjsa

2021.05.15 | 15:13

4
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Karenvsgda

2021.05.15 | 13:51

3
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Clarebkrza

2021.05.15 | 09:57

2
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Emilyhxjla

2021.05.15 | 08:50

1
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

Добави коментар

Водещи новини