"Еврохолд" опитали да участват в сделката за ЧЕЗ още с "Инерком" на Гинка Върбакова

10 юли 2019 12:15

"Еврохолд" опитали да участват в сделката за ЧЕЗ още с "Инерком" на Гинка Върбакова
©
670 1

Новите кандидат-купувачи на ЧЕЗ – "Еврохолд" са били част от сделката още при предишния кандидат – "Инерком" на Гинка Върбакова. Това става ясно от документ след среща на ръководството на ЧЕЗ - Прага със сенатори от чешката партия "Пирати".

От "Еврохолд" обявиха, че са искали да купят "Инерком".

Срещата между опозиционната партия "Пирати" и мениджъри на ЧЕЗ се е провела преди дни. Според записаното в протокола настоящият кандидат-купувач "Еврохолд" е искал да влезе в сделката още когато е избрана "Инерком". Това било и обяснението да не се проведе изцяло нов кръг преговори.

Според Томаш Плескач, дружеството "Еврохолд" се включва в процедурата поради факта, че преди това "Инерком" са подали оферта с подкрепата на "Еврохолд".

Пред БТВ сенаторът Лукаш Вагенкнект постави под въпрос и прозрачността на процедурата, и цената на сделката. Особено след като ЧЕЗ - Прага продаде много по-евтино ТЕЦ "Варна", отколкото го е купила.

Господин Плескач ни каза: "Еврохолд" са били свързани с Гинка Върбакова и "Инерком". Тази компания е щяла да осигури финансова подкрепа за Гинка. И при втория кръг преговори те подават оферта, вече като самостоятелен купувач, заяви Лукаш Вагенкнект, сенатор от квотата на Пиратската партия.

Дали целта не е била "Еврохолд" да останат в сянка - зад Гинка Върбакова? "Не знам, но в крайна сметка това няма значение, защото ние настояваме за прозрачна процедура за избор на нов купувач", отговаря сенаторът.

"Не, не сме играли с Гинка. Миналата година някъде по това време юни, когато стана ясно че "Инерком" има затруднение да направи сделката, се свързахме с "Инерком" и се опитахме да закупим компанията. Естествено, уведомихме ЧЕЗ, тъй като без разрешение на "ЧЕЗ Груп" , това не може да се случи. Проведохме две-три срещи с "Инерком" - не се разбрахме, тъй като те държаха да имат контрол... с това приключиха нашите връзки с "Инерком", обясни Асен Христов от "Еврохолд".

От "ЧЕЗ Груп" уточниха, че "Еврохолд" не са водени преговори при първия опит за сделка. "Еврохолд" е бил разглеждан от "Инерком" като един от няколко възможни финансов партньор за тях по-късно в процеса, заяви говорител на ЧЕЗ.

Константин Тодоров
670 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.07.10 | 12:37

1

ТЕЗ ЧЕРВЕНИ ПИРАТИ ЕВРОХОЛД ГИ ИЗКЛАТИ

Добави коментар

Водещи новини