Предадоха на съд бизнесмен за длъжностно присвояване на зърно за над 2,5 млн. лева

  • 13 декември 2018 11:17

  • 809
  • 1
Предадоха на съд бизнесмен за длъжностно присвояване на зърно за над 2,5 млн. лева
©

Бизнесменът Тинко Д. е предаден на съд от Окръжната прокуратура във Варна за длъжностно присвояване на 5 190 800 кг пшеница, 1 433 900 кг слънчоглед и 32 400 кг ечемик, поверени му да ги пази като собственик на зърнобаза в Провадия.

Стойността на присвоените количества зърно възлиза на 2,498 млн. лева. Длъжностното присвояване е в особено големи размери, представлява особено тежък случай и е извършено като продължавано деяние. Престъплението по член чл.203, ал.1, във връзка с чл. 201, ал.1 от НК, се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.

През периода от 4 юли до 3 октомври 2014 г. в град Провадия и във Варна, в качеството си на длъжностно лице - управляващ и представляващ на “Тинком Инвест” ЕООД - Варна, подсъдимият Тинко Д. присвоил зърното на 7 земеделски производители, кооперации и юридически лица, като потърпевш от престъплението му е и Професионалната гимназия по селско стопанство в Провадия. Така училището било принудено да намали разходите за храна и карти за пътуване на учениците си, а учебният процес бил затруднен.

В хода на разследването безспорно било установено, че през този период Тинко Д. сключил договори със седемте ощетени производители на зърно да съхранява произведената от тях продукция в зърнобазата на фирмата си в Провадия. По своята правна природа тези договори представляват влог на движими вещи – зърно. По договор бизнесменът поел задължение да съхранява, да пази с грижата на добър стопанин вложеното за съхранение зърно на вложителите и да им го върне при поискване от тяхна страна. По тези договори вложителите плащали насрещно право за съхранението на продукцията им.

Вместо да изпълни поетите задължения с тези договори, Тинко Д. противозаконно, без знанието и съгласието на вложителите се разпоредил с произведеното от тях зърно, намиращо се в негова фактическа власт от момента на натоварването на зърното на камионите. Той продал вложената за съхранение земеделска продукция на тези вложители от името на собствените си фирми - „Тинком инвест“ ЕООД и „Агро тинком“ ЕООД.

Взета му е парична гаранция от 20 000 лева. Към момента на извършване на присвояванията на зърното на вложителите Тинко Д. е бил подсъдим по дело за данъчно престъпление в особено големи размери, по което е бил признат за виновен.

Според Окръжната прокуратура във Варна с получените от продажбите на зърното на вложителите суми той е заплащал данъчните задължения по наказателното дело срещу него. С присвоената чужда продукция, която продал, той погасявал задълженията на собствените си фирми към НАП, НОИ, лизингови компании, разходи за транспорт и вноски по кредити. Всичко това сочи изключително висока степен на обществена опасност на деянието и на дееца, което и обуславя квалификацията на престъплението и като особено тежък случай.

Филип Епитропов
809 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
kolxo

2018.12.13 | 14:13

1

Я, това не е ли схемата на микренския гном в действие?

Добави коментар

Водещи новини