Лозан Панов с обвинения към главния прокурор

  • 16 ноември 2018 12:06

  • 1539
  • 0
Лозан Панов с обвинения към главния прокурор
© Булфото (архив)

Председателят на ВКС Лозан ПановЛозан Панов Лозан Панов е роден на 28.03.1971 г. в София. Завършва висшето си образование в Софийския университет обвини главния прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в, че преследва критиците си и поставя чадър над приятелите си. Освен това никой не осмелявал да инициира механизъм за неговия контрол.

На форум, организиран от Съюза на съдиите в България, посветен на ролята на съдиите в обществената дискусия за върховенството на правото и проблемите с независимостта и натиска в съдебната власт, Панов поясни, че това е само един от факторите, които показват, че съдебната система у нас е затънала в зависимости.

Пред международния форум, в който участва и президентът на организацията "Европейски магистрати за демокрация и свободи" Филипе Маркес, Панов припомни, че участниците в злоупотребите в Софийския градски съд не са наказани, а самият той е бил на косъм от импийчмънт заради свое изказване.

Председателят на ВКС припомни и развинтените болтове на автомобила на НСО, в който той се возеше, разказа за протеста с агнешки главички пред ВСС по време на предишния мандат на кадровия орган. И допълни, че днес НАП тероризира неудобните на властта. Разказа и как е бил привикван от КПКОНПИ, което пък отваряло вратичка това да се случва с всички административни ръководители в съдебната власт. Освен това магистрати и семейства им били подлагани на медиен терор, което преобръщало животът им с краката нагоре.

Панов категорично не се съгласи с доклада на ЕК и заяви, че за да се говори за независима съдебна у нас, то трябва съдът да е този, който да казва дали има престъпление, а не прокуратурата. Каза още, че прокуратурата не трябва да е поръчкова, и чрез нея не трябва да се разчистват сметки с бизнеса чрез дела, които после биват прекратявани.

В последно време чувам само своя глас, а в новия ВСС тишината дебне отвсякъде, продължи Панов и разчете думите на Брюксел в доклада с поговорката, че спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се.
Доскорошният председател на ССБ Атанас Атанасов, чийто мандат изтече преди дни, заяви, че атаките срещу съдебната система са проблем не само в България.

Президентът на МЕДЕЛ Филипе Маркес потвърди, че има безпрецедентно увеличение на атаките в цяла Европа в тази насока и това е тревожно. Такива тенденции също има в Полша, Унгария и Румъния.

,,Има криза в либералните демокрации и това дава отражение в съдебната власт, а именно тя трябва да посочва слабостта на другите власти. По време на кампании с демагогия може да се критикува и така да се застраши принципът за справедлив процес'', посочи Маркес, цитиран от БТА.

Владимир Василев
1539 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини