Прокуратурата разследва укриване на информация за водата с уран в Хасково

  • 19 април 2017 14:10

  • 3578
  • 1
Прокуратурата разследва укриване на информация за водата с уран в Хасково
© Булфото

Хасковската районна прокуратура образува наказателно производство за общоопасно престъпление, свързано с установеното наличие на уран в питейната вода, съобщи пресцентърът на Пловдивската апелативна прокуратура.

То е заради съмнението, че в периода от 28 октомври миналата година до 4 април тази година длъжностни лица са укрили информация за околната среда и нейните компоненти - наличие на високо съдържание на уран и алфа-активност в мрежата на ВиК, като от това са последвали немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве.

Районната прокуратура-Хасково е установила, че в периода от 29 септември до 7 октомври 2016 г. е бил извършен анализ на питейната вода в Хасково. Според данните в протокола от тестовете е било установено повишаване на максимално допустимите стойности на уран във водата. В друг протокол е отразено изследване за радиоактивност на питейната вода, в който също фигурират повишения 13 пъти над допустимите.

В хода на разследването ще бъдат разпитани служители на РЗИ-Хасково, за да стане ясно кой и кога ги е сезирал за неотговарящите на стандарта показатели, както и дали и кога са уведомили ВиК-Хасково за необходимост от контролни изследвания.

Обяснения ще дадат и служители на "Регионална лаборатория"-Хасково и "Централна лаборатория" към МОСВ в София, където са били извършени измерванията на показателите. Показания ще бъдат поискани и от длъжностни лица във ВиК-Хасково и в Басейновата дирекция "Източнобеломорски район"-Пловдив, за да се изясни кога са се запознали с протоколите от изпитванията.

Екип от трима държавни обвинители ръководи разследването. То трябва да приключи в срок от два месеца. Досъдебното производство е възложено на ОД на МВР-Хасково.

Константин Тодоров
3578 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.04.19 | 15:43

1
явно фирмата проучваща за шистов газ в България има яка протекция от властта правителство,местна власт и т.н.

Добави коментар

Водещи новини