Старите уранови находища се проверяват на всеки три месеца

  • 18 април 2017 20:36

  • 11080
  • 3
Старите уранови находища се проверяват на всеки три месеца
© Gettyimages

Уран в България се добива до 1992 г., предимно в южната част на страната. Към днешна дата се следят 33 от старите находища. Находището в района на Хасково се проверява на 4 места за съдържание на уран в подпочвените води. За геолозите остава мистерия откъде се е появил уранът в кладенците.

На всеки три месеца старите уранови находища се проверяват. Последно това е направено в края на март и показателите са в норма. Информацията от пробите отива в Националния център по радиобиология и радиационна защита. Там сега са и пробите от водата в Първомай и Хасково. Тя се нагрява до изпаряване, като сухият остатък се измерва за алфа и бета активност. Между седем и десет дни са необходими за целия процес и за да се установи дали има превишение на съдържанието на уран.

13 пъти завишени нива на алфа активност и над 3 пъти естествен уран съдържа водата в Хасково - обявиха преди дни от здравното министерство. Според публикации на СЗО основният ефект от урана върху човека е възпаление на бъбреците.

„С увеличаване на дозата нараства и рискът за възникване на злокачествени заболявания, т.е. няма праг за възникване на тези ефекти, а само се увеличава вероятността от възникване на тези обекти”, подчерта зам.-директорът на Националния център по радиобиология и радиационна защита гл.ас. Орлин Стоянов пред БТВ. Междуведомствената работна група, която беше спешно сформирана, заседава всеки ден и засега властите успокояват, че няма риск за здравето на населението.


 

Мая Йорданова
11080 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
преди да почнете да плюете

2017.04.19 | 06:35

3
помислете малко с мозъците си: става дума за уранова руда, а НЕ ЗА ОБОГАТЕН УРАН. Обогатеният уран е много по опасен от уранът в природата.
Гост

2017.04.19 | 01:42

2
От 1975-77 урана в БГ находища се извлича с киселина без да се копае много. След време няма начин да не се просмуче в подпочвените води. Бомбата си е заложена отдавна. Чернобил ряпа да яде.

2017.04.19 | 01:42

1
Чудят се откъде се появил ами има от едно място при проучване шистов газ ще има и други градове и селища с подобни проблеми

Добави коментар

Водещи новини