80 решения на съда в Страсбург, по които България е осъдена, ще бъдат проверени

  • 29 ноември 2012 18:40

  • 2053
  • 1
80 решения на съда в Страсбург, по които България е осъдена, ще бъдат проверени
©

Висшият съдебен съвет (ВСС) реши председателят на Апелативния съд в Пловдив Георги Чамбов да провери 80 решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), по които България е осъдена. Той трябва да направи и анализ на причините за осъдителните решения и да посочи съдебните състави, които са допринесли за това - ако има такива, пише "Дневник".

Това трябва да стане в десетдневен срок, реши още съдебният съвет, който дебатира повече от час по темата.

Предложението беше на члена на съвета - Галя Георгиева, по повод писмото на 64 съдии от районния и окръжния съд в града от началото на седмицата. В него пловдивските съдии искат справедлива оценка на техния труд и изразяват категорично несъгласие с твърденията за силен обвинителен уклон на местните съдилища и изключителния им принос за осъдителните решения на Страсбург срещу България. Твърдят, че атаката срещу тях е по повод изборната кампания за главен прокурор, в която участва и председателят на Окръжен съд - Пловдив Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в, и че нападките са организирани от една адвокатска кантора в Пловдив, като днес Галя Георгиева е заявила, че квалификациите идват от адвокат Михаил Екимджиев.

Малко след реакцията на съдиите и с уговорката, че не се разпознава в този "пасквил", Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека (Eurorights) коментира пред "Фокус", че подписката цели "по инфантилен начин да се излъска вече доста засенченият морален образ на Цацаров.

В отговор адвокатът разпространи списък от 80 решения на Страсбург, провокирани само по жалби от неговата кантора и от кантората на адвокат Емилия Недева, в които по негови твърдения ЕСПЧ констатира и нарушения на пловдивските съдилища, допринесли за осъждането.

Последвайте канала на

2053 1

Коментари 1

Добави коментар
браво

2013.04.18 | 18:02

1
прочетох интервюто на Михаил Екимджиев в сайта на Фактор.бг и се потресох от истината за,която този смел човек говореше без страх,малко са като него

Добави коментар

Водещи новини