Икономистът Михаил Кръстев: Забраната на рекламата на хазарт ще доведе до над 400 млн. лв. щета за бюджета

  • 30 април 2024 08:03

  • 1833
  • 0
Икономистът Михаил Кръстев: Забраната на рекламата на хазарт ще доведе до над 400 млн. лв. щета за бюджета
© Нова телевизия

От това, което се вижда, медиите са на върха на айсберга. В момента голяма част от хазарта – над 50%, е онлайн хазарт, зад него стои много голяма IT част – инженери и програмисти; отделно креативна индустрия, част от създаването на мултимедийните материали; имаме дистрибуция и канали. Така икономистът Васил Караиванов коментира предложените промени в Закона за хазарта.

„Щетата ще бъде пряко за бюджета от данъка, който е за хазартните игри, плюс допълнително ДДС. 200-300 млн. лв. загуба само до края на годината”, предупреди той.

„Необяснимо ми е. В година, в която се борим да се стигнат нива на икономиката и инфлацията, за да се влезе в еврозоната. Имаме прецедент – от днес за утре, без възможност за дългосрочна бизнес прогноза”, подчерта експертът.

Колегата му Михаил Кръстев смята: „Очевидно всичко това се прави в контекста на предстоящата предизборна кампания.”

„Помним какво се случи 2018 г. с рекламата на лотарийните игри. Политиците винаги си намират жертва, която да атакуват и да кажат, че те са необходими за развитието на обществото. В законопроекта, предложен от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, в оценката на въздействието е записано, че няма щета върху бюджета. Това е тотално невярно. Над 400 млн. лв. ще бъде щетата, ако този сектор спре да съществува и да внася данъци”, подчерта икономистът.

Кръстев уточни, че световната тенденция е, че професионалният спорт изключително много разчита на приходите от спортни залагания, а офлайн хазартът не функционира у нас. „Трябва да се разграничат нещата – говорим ли за игрални зали, за които вече има форма на контрол за хазартно зависимите лица. След известни действия на прокуратурата и МВР изведнъж този пазар се разви. Това е естествен процес, на който не би трябвало държавата да се противопоставя, защото тя печели от него. При забраната големите европейски оператори на хазартни игри ще могат да продължат да функционират, тъй като техният обем на пазара не зависи от рекламата, която се извършва на българска почва. Но българските играчи ще бъдат ограничени”

Българските радиа и телевизии призовават за незабавна дискусия: Пълна забрана на рекламата на хазарт не е решението

„Забраната на лотарийните игри не донесе голяма обществена полза. Не мисля, че обществото спря да разчита на хазартни игри. Виждам опит на политиците да направляват икономиката без реална оценка на щетата, която ще нанесат”, категоричен е той.

„Досега нямаме опити за ограничаване на реклама в интернет пространството. Сега изведнъж има идея за затваряне на всичко. Чистият прецедент е опасното нещо”, добави от своя страна Караиванов.

Последвайте канала на

Novini.bg
1833 0

Свързани новини

Водещи новини