Президентът Радев: Все още има липса на ресурси за водене на бойна подготовка

  • 18 април 2024 13:41

  • 324
  • 2
Президентът Радев: Все още има липса на ресурси за водене на бойна подготовка
© Булфото

Ресурсната неосигуреност на армията и ниският социален статус постепенно ще остават в историята, заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на пред българския контингент от Многонационалната бойна група, която е на територията на страната ни.

Държавният глава и президентът на Италия Серджо Матарела посетиха учебен полигон „Ново село“, където бяха посрещнати с почетен караул от състава на Многонационалната бойна група.

Двамата се запознаха с мисията и дейността на формированието, на което през октомври 2022 година Италия пое ролята на рамкова държава. Матарела е в България по покана на Радев.

„Като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили искам да ви уверя, че ресурсната неосигуреност, ниският социален статус, вашето лично оборудване и въоръжение – всички тези проблеми постепенно вече ще остават в историята“, каза Радев пред военнослужещите. 

Българската армия все още е поставена в условията на липса на достатъчно ресурси за водене на бойна подготовка. Работите в битови и социални условия, които са далеч от необходимостта на това, което вършите, коментира президентът.

След години наред на непрекъснато настояване за повишаване на социалния статус, на мотивацията, на условията на труд за професионална подготовка и реализация, един много труден процес, който изисква политическо разбиране и осъзнаване на процесите на сигурността, изисква политическа воля и отговорност от всички институции в страната – най-после мога да ви кажа, че тази машина се задвижва, каза Радев, предава БТА. Президентът поздрави новото ръководство на Министерството на отбраната и посочи, че „най-сетне има разбиране във всички партии в българския парламент“.

Държавният глава отбеляза плануваното увеличение на заплатите на военнослужещите. Промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България подкрепи парламентарната комисия по отбрана преди дни. С промените от 1 януари 2025 г. общото възнаграждение за най-нисшата длъжност за военнослужещ ще бъде равно на средната заплата за страната. Предстои законопроектът да бъде разгледан в пленарна зала.

Министър Запрянов: Време е да започнем широка кампания за попълване на вакантните длъжности в армията

В непрекъсната комуникация сме с ръководството на Министерството на отбраната, с Щаба на отбраната и с видовете въоръжени сили как да се направи така, че да имате по-добри условия на труд, по-добри възможности за професионална реализация, да ускорим процеса по модернизация, но не само с големите проекти, обясни държавният глава. По думите му масово се използват нискобюджетни средства, които се пригаждат много гъвкаво и бързо към условията на бой и се използват като разрушителни средства. Президентът даде пример как на евтини дронове се прикрепват боеприпаси и стават опасно оръжие.

Знам колко трудно бе през годините, докато бъдат решени елементарни въпроси по униформите, оборудването, каза Радев. Изпитвах неудобство и срам да посещавам формированията от Българската армия и вместо да говорим за модернизация и бойна подготовка, да ми се задават въпроси за обувки и униформи, посочи той. Това е важно, оттам се тръгва. Всеки един от вас трябва да се чувства абсолютно уверен, че за него се полагат грижи и получава най-доброто, каза още Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Тази ваша високо отговорна дейност допринася не само за сигурността на България, тя допринася за сигурността на целия регион и е важно условие за политическата и икономическа стабилност и за цялостното развитие на нашата страна и региона, заяви президентът пред българските военнослужещи от Многонационалната бойна група.

В резултат на войната в Украйна военната сфера се развива изключително динамично, посочи Радев. Оперативното изкуство, военната наука се усъвършенстват с всеки изминал ден. Това означава необходимост от изключително интензивен обмен с нашите съюзници, каза още държавният глава.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
324 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:24

2
❤️ Г­­­о­­­р­е­щ­­и­ ­­м­­­о­­м­и­­­ч­­­е­­т­­а­ ­­­в­и­ ­­о­ч­а­к­­­в­­а­­т ­­-­­ X­­­1­8­­­.­­F­­U­­­N

2024.04.19 | 09:57

1
Предлагам да се оставим, да ни превземат доброволно. По лошо не може да стане.

Добави коментар

Водещи новини