НС прие на първо четене промени в Закона за държавния бюджет, с които се увеличават финансираните проекти за общините

  • 05 април 2024 15:41

  • 566
  • 2
НС прие на първо четене промени в Закона за държавния бюджет, с които се увеличават финансираните проекти за общините
© Булфото (архив)

Народното събрание прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет с вносител Министерски съвет. Промените бяха гласувани единодушно със 161 гласа „за“.

С измененията с 631 се увеличават общинските проекти, част от приложението за инвестиционна програма в Закона за държавния бюджет.

В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че в Министерството на финансите са получени писма от кметове на 167 общини, с общо приложени 1062 проектни предложения. От тях за замяна на определени в приложението проекти с нови такива са 54, за отпадане на определени в приложението проекти са 42, за допълване на определените с приложението проекти с нови такива са 673. Предложенията за промяна на параметрите на вече предвидени в приложението проекти са 293.

В доклада се изтъква, че броят на проектите в приложението се увеличава с 631, като така утвърдените по приложението проекти нарастват на 2258.

Депутатът Коста Стоянов от „Възраждане“ посочи, че финансирането се увеличава с 428 млн. лв., като от 3,326 млрд. лв. става 3,754 млрд. лв. А общата стойност на всички проектни предложения за периода до 2026 г. се увеличава с 904 млн. лв., обясни той. Инвестиционната програма, направена по този начин, е една добра инициатива, но много сериозно предизвикателство пред Министерство на финансите, с оглед на изнесените данни, че приходната част от бюджета за първото тримесечие изостава, особено в събираемостта на ДДС, добави още депутатът.  

На първо четене: 75 лв. великденски добавки за пенсионерите

Народният представител Антоанета Цонева от „Продължаваме промяната – Демократична България“ заяви, че приетият подход от правителството със създаването на този списък е изключително позитивна практика във всички свои измерения. Този подход с един изчерпателен списък, в който всеки един инвестиционен проект, който общините са подали да бъде публично достъпен, има много големи предимства, коментира тя. По думите ѝ така би могло да се проследява на регионално ниво и на национално кои власти как се справят. Тя отбеляза, че от средата на март месец са сключени споразумения с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) на над 120 български общини за около 460 проекта на обща стойност над един милиард.

Колегата ѝ Венко Сабрутев отбеляза, че това, което е направило това Народно събрание, е цялостна реформа в начина, по който се отпускат средства към общините. Той посочи, че по данни на Министерството на финансите са постъпили общо 1062 проекта, от които 348 – за улици и тротоари, 120 - за общински пътища, 242 - за ВиК съоръжения, 124 - публични сгради, 45 - проекта за спортна инфраструктура.

Депутатът Манол Генов заяви, че „БСП за България“ ще подкрепят предложените изменения в Закона за държавния бюджет, предложени от Министерския съвет, предаде БТА. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
566 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 08:00

2
❤️ Г­о­­­р­­­е­­­щ­­и­ ­­м­­о­­­м­и­ч­­­е­­т­а­ ­­в­и­ ­о­ч­­а­­­к­­­в­­а­т ­-­­ X­­1­­­8­­­.­­­F­­U­­­N

2024.04.05 | 17:54

1
Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

Добави коментар

Водещи новини