Бивш зам.-финансов министър: И Асен Василев, и Людмила Петкова казват истината за фискалния резерв

  • 10 април 2024 18:41

  • 3859
  • 5
Бивш зам.-финансов министър: И Асен Василев, и Людмила Петкова казват истината за фискалния резерв
© БНТ

Фискалният резерв не може да се източи. В него постъпват нормалните приходи и се правят нормалните разходи. Истината е, че към края на март нивото наистина е към 9,9 милиарда лв, към 8 април наистина е 6,6 милиарда лв., но в края на месеца се очаква отново да е около 9.9 млрд. лв. Това обясни в интервю за БНТ бившият заместник-министър на финансите в кабинета „Денков-Габриел“ Георги Клисурски.

„Във фискалния резерв няма липси. В него винаги има определена наличност. Той е като спестовна сметка в банката – винаги има наличност, която е позитивно число. Има минимум от 4,5 милиарда лв., който по закон винаги трябва да се поддържа. Към момента е на ниво между 6,6 и 9,9 милиарда лв. Това, което причинява различните версии, е датата, към която определяме неговото ниво“, поясни той.

Василев обясни за фискалния резерв и добави: Надявам се, че няма да пробват да ни сервират втора серия от "ще умрем от студ"

„Приходите в „Митниците“ от ДДС при внос вървят под плана, който е заложен за тази година към днешна дата. Има голяма причина за това, това не е липса на събираемост, а единствено факторите, свързани с работата на „Лукойл-Нефтохим. НАП събра напълно приходите си за 2023 г., напълно нормално е Румен Спецов да продължи работата си“, коментира още Клисурски.

Той е подал молба да напусне поста си на заместник-министър на финансите още миналата седмица. „Поисках да бъда освободен от длъжността си, считано от датата, в която правомощията на Асен Василев се прекратяват. Аз съм в един екип с него и Николай Денков и мисля, че мога да изпълнявам задълженията си най-добре в този екип“, обясни Клисурски.

Румен Спецов остава начело на НАП, Георги Димов поема "Митници"

За Людмила Петкова той каза: „През последните 10 месеца сме работили почти ежедневно заедно, в добри професионални отношения сме. В предварителния разговор, който поведохме, стана ясно, че и моята, и нейната идея е аз да не продължа да изпълнявам функциите си“.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3859 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.05.25 | 07:44

5
❤️ Г­­­о­­­р­­е­щ­­и­ ­­м­­­о­м­­и­ч­е­­­т­­а­­ ­­­в­и­­­ ­­­о­­ч­а­к­в­а­­­т ­-­ X­­­1­8­­.­­­F­U­­­N

2024.04.10 | 20:11

2
Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox
Дзвер надежда доййчева

2024.04.11 | 04:56

4
!!! надежда доййчева - 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! Снимка. Гугъл. Новини Бг. Циганската Вещица. С тая грозна и гадна мутра и с тоя грозен увиснал нос. Дзвер.

2024.04.10 | 22:47

3
Тоя помияр лъже повече от кокорчо
Тото

2024.04.10 | 19:40

1
Този беше назубрил какво да каже.Идиот

Добави коментар

Водещи новини