Депутатите отхвърлиха законопроекта за колективните искове

  • 03 април 2024 19:24

  • 756
  • 2
Депутатите отхвърлиха законопроекта за колективните искове
© Bulphoto (архив)

Народното събрание отхвърли на второ четене текстовете по вносител на Законопроекта за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите, внесен от Министерския съвет на 13 април 2023 година, приет на първо гласуване на 29 февруари 2024 г. Законопроектът бе включен в дневния ред по искане на „БСП за България“. Днес е първата сряда от месеца и според Правилника на Народното събрание парламентарните групи могат да правят предложения за включване на законопроекти, които да бъдат гледани по същество.  

Първоначално единственото предложение, което бе прието в пленарна зала, бе свързано с промяна на наименованието на законопроекта - Закон за защита на колективните интереси на потребителите. Предложението бе направено от народния представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Надежда Йорданова. Впоследствие тя оттегли останалите предложения, направени от нея между първо и второ четене, като заяви, че отказва да участва в законодателен „Франкенщайн“. Росица Кирова отказа да води заседанието по тази точка заради липсата на доклад за второ четене от водещата комисия по правни въпроси.

Спор между депутати прекъсна пленарното заседание

След поредица от почивки и декларация от името на група в защита на законопроекта, разглеждането на точката продължи с изчитане на текстовете по вносител и смяна на водещия на заседанието. Никола Минчев предложи гласуването на текстовете от законопроекта анблок. Всички те бяха отхвърлени. Така се стигна по думите му до вътрешно противоречие, което се изразявало в това, че има прието наименование на закона, но няма приет нито един текст. Той подложи отново на гласуване наименованието на законопроекта, като изтъкна, че такава е и практиката на Конституционния съд, когато има вътрешно противоречие. Стигна се до отхвърляне и на приетото по-рано наименование на законопроекта с 14 гласа „за“, 76 – „против“ и 59 – „против“. След отхвърлянето на наименованието, Минчев посочи, че с това законопроектът е отхвърлен на второ гласуване.

Във вот, различен от общия, Тома Биков от ГЕРБ-СДС обобщи резултата от днешния ден, като посочи, че днес депутатите са се изложили и не са произвели нищо. Заслугата е на политическата глупост. Всички в тази зала действаха на принципа на политическата глупост. На всички партии в България им падат гласовете заради ей такива дни и, за съжаление, тези дни стават все повече и повече, добави Биков. Колегата му Росица Кирова също заяви, че е гласувала в подкрепа на законопроекта, защото е убедена, че правата на потребителите трябва да се защитават. Днес един законопроект, падна жертва на формата, ние убихме съдържанието с начина, по който решихме да гласуваме. От бързане имаше опасност да приемем текстове, които дори не са точно преведени, добави Кирова. Тя обърна внимание, че е било отправено предложение към левицата - да бъде проведена работна комисия, да се проведе заседание на правната комисия, за да може законопроектът да бъде гледан. Този урок ще е за сметка на българските граждани и ще е доста скъп, добави още Росица Кирова. 

Според Тошко Йорданов, председател на ПГ „Има такъв народ“, това, което стана днес, е нещото, заради което българските граждани да мислят, че в тази сграда има само идиоти. Той заключи, че в парламента било пълно с „дребни душици, които мислят само за носа си“.  

Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България" попита управляващите не им ли е неудобно да поучават и да нравоучителстват, след като този закон стои на бюрата на управляващите в последната една година. Няма работна група, няма доклад на комисия. Тази битка с мобилни оператори, с монополи БСП я води от шест години, независимо дали сме управляващи или опозиция, и няма какво да ни спре, каза Нинова.

Росица Кирова напомни, че срокът за предложения е изтекъл преди пет дни, а срокът, в който комисията трябва да излезе с доклад е 15-дневен, и не може да се говори за каквито и да било нарушения на комисията.  

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
756 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 08:06

2
❤️ Г­­о­­­р­е­­­щ­­и­­ ­­­м­­о­­­м­­­и­­ч­е­т­а­­ ­в­­­и­­­ ­о­­ч­­а­к­­в­­­а­­­т ­­­-­­ X­­­1­­­8­­.­F­­U­N
Снежко Снежев

2024.04.03 | 23:36

1
Помияри... че и заплати им плащаме на тези измекяри!

Добави коментар

Водещи новини