Депутати от ПП-ДБ подхващат случая със смъртта на Даная

  • 20 февруари 2024 14:32

  • 628
  • 3
Депутати от ПП-ДБ подхващат случая със смъртта на Даная
© Булфото (архив)

Народните представители от ПГ на ПП-ДБ ще настояват да бъдат изяснени всички обстоятелства около смъртта на Даная, съобщиха от пресцентъра на обединението.

„Случаят „Даная“ за пореден път разкрива нуждата от реанимация на системата на българското здравеопазване. Система, в която липсват кадри и стандарти за работа. Система, в която и лекари, и пациенти работят и се лекуват в ужасяващи условия и дълги години никой не е понасял отговорност за състоянието ѝ. От ПП-ДБ сме убедени, че е време за ревизия на медицинските стандарти и уверение, че лекарите и медицинските екипи ги спазват. Време е да действаме решително в името на най-ценното - живота на децата ни“, написаха от ПП-ДБ в позиция до медиите.

Министър Хинков за скандалния запис по случая „Даная“: Очаквам отнемане на лекарските права

От текста става ясно, че още тази седмица представители на ПП-ДБ ще поискат три основни неща:

1. В Комисия по здравеопазване да бъдат изслушани представители на Министерството на здравеопазването, Изпълнителна агенция по лекарствата, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, НЗОК и експертните медицински съвети относно:

 - Проследяване на доставката и приложението на лекарствени продукти от една болница на друга при спешни състояния;

- Навременната диагностика с ядрено-магнитен резонанс и скенер в извънболничната медицинска помощ на деца и правилата в Националния рамков договор за медицинските дейности.

2. Изслушване на координатора на експертния съвет по неврохирургия относно приложението на медицинския стандарт по неврохирургия;

„Даная за живот“ с петиция за незабавни реформи в детското здраве

3. Внасяне проект на решение за възлагане в срок от 14 дни министъра на здравеопазването да подготви доклад с експертните съвети за състоянието на медицинските стандарти.

От бъдещия министър на здравеопазването ще изискаме да вземе ясна позиция относно състоянието и приложението на  медицинските стандарти и протоколи за действие. Независимо от ротацията в правителството, ПГ на ПП-ДБ ще следим отблизо дейността на министерство на здравеопазването и на Министерския съвет, както и на всички ръководители на болнични заведения, след датата 6-и март.Призоваваме прокуратурата и БЛС да работят с ускорени темпове и да предприемат мерки при установяване на допуснати закононарушения и нехуманно отношение и изказвания, несъвместими с лекарската професия, категорични са в позицията си от ПП-ДБ.

Последвайте канала на

Владимир Василев
628 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 09:57

3
❤️ Г­­­о­­­р­е­­щ­и­ ­­м­­­о­­м­­­и­­ч­е­т­­­а­­­ ­в­­­и­ ­­­о­­­ч­­­а­­к­в­­­а­т ­­-­ X­­­1­­­8­­.­­­F­­­U­N
sas sigurnost

2024.02.20 | 16:22

2
ne e edinstvenia

2024.02.20 | 15:18

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини