Обрат по случая "Даная" - прекратено ли е разследването за смъртта на момичето?

  • 24 април 2024 19:33

  • 1540
  • 1
Обрат по случая "Даная" - прекратено ли е разследването за смъртта на момичето?
© Булфото архив

Обрат по случая "Даная". След като тази сутрин служебният здравен министър Галя Кондева заяви, че в министерството е постъпила информация, че досъдебното производството е прекратено, от прокуратурата отрекоха. Майката на починалото в болница "Пирогов" 15-годишно момиче се срещна днес с министър Кондева, за да обсъдят възможни промени в системата на детското здравеопазване.

Всичко по темата:
Трусовете в коалицията 685

В първото си телевизионно интервю като министър, Галя Кондева съобщи за получено в министерството писмо от Софийската градска прокуратура:

"Дойде информация от прокуратурата, че се отказва образуването на досъдебно производство по случая "Даная" поради липса на данни за престъпление."

Случаят "Даная": Прокуратурата се отказва от досъдебно производство

От прокуратурата заявиха, че разследването е активно и се води от Националната следствена служба. От пресцентъра на здравното министерство изпратиха съобщение, в което уточняват, че отказът за образуване на наказателно производство се отнася до друго разследване срещу изпълнителния директор на "Пирогов".

"Останах с впечатления, че тя все още не е наясно с целия случай и може би самата тя не прави разлика между двете производства и не е наясно колко точно производства има срещу "Пирогов", заяви Кремена Кунева от Фондация "Даная" пред БНТ.

От Фондация "Даная" продължават да настояват за оставката на директора на "Пирогов". Само преди дни министър Кондева отмени заповедта за уволнението му. Вчера изтече мандата на Валентин Димитров, а в болницата е обявен конкурс за директор.

"Със сигурност има проблеми в лечебното заведение, но те най-вероятно не са свързани само с директора. В никакъв случай не защитавам директора, но е много важно да има стабилност", подчерта служебният здравен министър. 

"Не каза кой я е посъветвал да го направи след като самата тя не е могла да се запознае, очевидно не се правеше разлика между злоупотреби, нарушения и добро финансово управление, а това са две различни неща", поясни Кунева

По време на срещата между министъра и Фондация "Даная" е обсъдено разработването на медицински стандарти за всички специалности.

"Казаха, че ще се опитат през НЗОК да заложат механизъм, който да е рестриктивен към болниците, които нямат въведени добри медицински практики, тоест стандарти и протоколи. За мен лично това беше нещо по-различно от досегашните обещания, че ще се направи, няма да се направи", обясни Кунева

За подобна реформа се говори от години, но до този момент по-различни причини тя не се случва.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1540 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:04

1
❤️ Г­­о­­­р­е­щ­и­­­ ­­м­­­о­­м­­­и­ч­­­е­­­т­а­­­ ­­­в­­и­ ­­­о­­­ч­­­а­­к­­в­а­­т ­­-­­­ X­­­1­­8­.­­F­­­U­­N

Добави коментар

Водещи новини