„Даная за живот“ с петиция за незабавни реформи в детското здраве

  • 12 февруари 2024 16:28

  • 492
  • 2
„Даная за живот“ с петиция за незабавни реформи в детското здраве
© Булфото

Новоучредена гражданска инициатива „Даная за живот“ организира петиция с шест искания за незабавни реформи в детското здравеопазване. Това съобщиха от организацията.

В гражданската инициатива участват лекари, юристи, писатели, артисти, журналисти, икономисти, спортисти, блогъри, режисьори, учени, преподаватели и др. За председател на инициативния комитет е избрана Кремена Кунева. Националната гражданска инициатива е създадена в съгласие със Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. 

В петицията се настоява за дигитална информационна система за всички детски клиники в страната, която насочва в реално време нуждаещите се семейства към най-подходящите клиники и специалисти, според населеното място и състоянието на детето; „гореща“ телефонна линия с единен национален номер за подаване на сигнали за проблеми и за подкрепа на родителите на деца-пациенти; въвеждане на правила за добра медицинска практика за всички медицински специалности; актуализиране на всички медицински протоколи за работа в спешната и неотложната помощ; публичен достъп до протоколите на интернет страниците на болничните заведения; въвеждане на система за качествен контрол на комуникацията между болниците и в болниците и проследимост на решенията и действията; задължително продължаващо медицинско обучение за всички медицински специалности; преструктуриране на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" в независим държавен орган, предава БТА.

Подписката на "Даная за живот" ще бъде събирана само на хартия, а пълният ѝ текст ще бъде публикуван на сайта и във фейсбук страницата на фондация „Даная“.

Майката на Даная: Отправенa e заплахa срещу нас „да усетим болката“, следят ме наказателни адвокати

Исканията на гражданската инициатива ще бъдат внесени в Народното събрание, в Министерския съвет и в Министерството на здравеопазването, които до три месеца трябва да отговорят с конкретни действия или да аргументират публично отказа си да започнат реформи, допълниха от „Даная за живот“.

Фондация "Даная" беше създадена в памет на 15-годишната Даная, която изгуби битката за живота си през май 2023 г.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
492 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.12 | 20:03

2
Иcкaте ли луд ce.кc за 2-3 часа, силни epekции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ce.кc незaбpавим----> use.my/azalfa

2024.02.12 | 16:59

1
Сега очакваме реакцията на бялата мафия - как ще се опитат да очернят всички, за да не им се бъркат в далаверките за много милиони.

Добави коментар

Водещи новини