Фондация "Даная" внася в МС 11 704 подписа за реформи в детското здравеопазване

  • 08 май 2024 14:52

  • 228
  • 2
Фондация "Даная" внася в МС 11 704 подписа за реформи в детското здравеопазване
© Булфото (архив)

Гражданската инициатива “Даная за живот” ще внесе в Министерския съвет на 9 май в 11.00 часа исканията за 6 конкретни спешни реформи в детското здравеопазване. Зад тях застанаха с подписите си 12 хиляди български граждани от повече от 44 града и десетки села в България.

Това съобщиха от фонадция "Даная" в своя официална позиция, която публикуваме без редакторска намеса:

"На този ден се навършва една година от смъртта на 15-годишната Даная, която почина в МБАЛСМ "Н.И.Пирогов". От една година майка ѝ Ани Стоянова търси без резултат отговор дали смъртта на детето ѝ е била предотвратима. Гражданската инициатива е в памет на Даная и на всички деца, жертви на катастрофиралото българско детско здравеопазване.

Започнахме подписката на 10 февруари 2024 г. на основание чл. 45 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Когато държавата не иска да промени дълбоко порочната и корумпирана здравна система, ние, обществото, в името на българските деца трябва да я принудим да го направи.

В 3-месечен срок след връчването на подписката институциите са задължени от закона (чл. 52) да отговорят на гражданските искания и да обявят мерки за изпълнението им.

6-те спешни и осъществими реформи, които изискваме, са:

1. До изграждане на Национална детска болница, а и не само, да бъде създадена дигитална информационна система, поддържана от Министерство на здравеопазването, която да функционира в реално време и да насочва родители на деца, които се нуждаят от определени специалисти, но нямат информация кое лечебно заведение разполага с най-подходящите в конкретния случай - според конкретното състояние на детето, както и съобразено с местоположението му. Системата да обедини в едно - информация за всички болнични клиники, които лекуват деца, капацитет, работно време, дежурни кабинети и специалисти. Да има възможност за онлайн запитване със срок на отговор към съответното болнично заведение.

2. Откриване на гореща телефонна линия/ онлайн платформа с лимитирано време за отговор и единен национален номер за подаване на сигнали за проблеми и в подкрепа на родители на деца-пациенти при приема и престоя им в болнични заведения и/ или при отказ на лечебното заведение да осигури мултидисциплинарен екип, когато това е необходимо. Да се гарантира анонимността на подателите на сигнали и да има механизъм за последваща незабавна проверка. 

Фондация "Даная": МЗ започва работа по стандарти за работа в болниците

3. Въвеждане на Правила за добра медицинска практика за всички специалности в срок не по-късно от 31.12.2024 г. и ако за същото БЛС откаже да изпълни задължението си по закон, да бъде гласувана нормативна промяна, която да гарантира изпълнението на това им задължение. В срок до 31.12.2024 г. да бъде извършена проверка на всички медицински протоколи за работа в спешната и неотложната помощ от независим експертен орган, външен за съответната болница. Публично оповестяване на резултатите от проверката.

Да бъде извършена пълна актуализация на протоколите в съответствие с най-новите практики в спешната и неотложна медицина и да бъде гарантирано задължителното им въвеждане във всички болнични заведения в срок до 31.12.2024 г. Да бъде въведено задължение да бъдат публикувани на интернет страниците на болниците с необходимите реквизити - дата, печат и подпис и други.

4. Да се изработи и интегрира за всички болнични заведения Система за качествен контрол на междуболничната и вътреболничната комуникация, която да гарантира бързо и ефективно взаимодействие, изключващо лична преценка, за свикване и уведомяване за необходимост от даден специалист, а същото да е разписано в ясни правила за задействане и отговор. Да има ясна проследимост на всички действия, а организацията да е направена така, че да гарантира лесно, бързо и ефективно взаимодействие, без това да утежнява практикуващите лекари.

5. Да бъде въведено задължително продължаващо медицинско обучение за всички медицински специалности. Същото да бъде обезпечено базисно от всяка една болница, като времето за обучения да не бъде за сметка на общия годишен отпуск на лекарите - специалисти.

6. Да бъде преструктурирана Изпълнителната агенция "Медицински надзор" от учреждение към министъра на здравеопазването в независим специализиран държавен орган или в изпълнителна агенция към Министерския съвет. Целта е да бъде осигурена независимост на проверките, които този орган извършва в лечебните заведения; да му бъдат предоставени правомощия и задължения да снема обяснения, да изисква и да проверява документи на лечебните заведения, служителите в тях, както и на засегнатите пациенти, ако има такива. Да бъде създадена програма, с която до края на 2025 г. да бъде повишен експертният капацитет на служителите, които извършват проверките, и да им бъде осигурено достойно и адекватно възнаграждение, ограничаващо риска от корупция.

Опитът на служебното правителство да прокара решение за строителството на частна детска болница прави тези реформи още по-неотложни.

“Като общество нямаме нужда от поредната болница, а от нов модел на здравеопазване, основан на държавническо мислене за бъдещето на нацията и отговорно харчене на обществените пари. Този модел може да бъде създаден само в една национална детска болница, която налага съвременни стандарти и осигурява комплексни грижи, включително за децата с тежки диагнози и редки заболявания. Не сме против частния бизнес в детското здравеопазване, но той няма задължението да създава стратегии и да провежда здравни политики. Това е задължение на държавата”, заяви майката на Даная и председател на Управителния съвет на Фондация Даная Ани Стоянова".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
228 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 06:33

2
❤️ Г­­­о­­р­­е­­щ­­и­­ ­­м­­­о­­­м­­­и­­ч­­­е­т­­а­ ­в­и­­ ­о­ч­­а­­к­­­в­­­а­­­т ­-­­ X­­­1­­8­­­.­­F­U­­N

2024.05.08 | 17:46

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини