Екоминистърът е уверен, че има политическа подкрепа

  • 18 януари 2024 11:55

  • 624
  • 1
Екоминистърът е уверен, че има политическа подкрепа
© Нова нюз

Не се замислям за самата ротация на премиерите. Бих искал да довърша неща, които съм започнал. Нямаме сблъсъци по водените от мен политики. Ползвам се с политическа подкрепа в работата си. Това каза министърът на околната среда и водите Юлиян ПоповЮлиян ПоповЮлиан Попов, министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков от 12 в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS. 

"Показваме резултати постоянно, не винаги ги заявяваме, но сега ще изготвим доклад. Един от успехите беше присъствието ни на глобалната конференция за климата. Бяхме забелязани и станахме фактор в европейската и глобална климатична политика. Нашата делегация беше много добре подготвена, организирахме 22 събития. Участвах в европейската позиция на глобалните преговори. Станахме част от програмата за екологично възстановяване на Украйна, коментирахме и въпроса за Черно море", посочи министърът.

Попов коментира и темата с боклука на София. Министърът не смята, че въпросът е политически, а че има технологичен и логистичен проблем. По негови думи заводът за отпадъци би могъл да работи по по-модерни стандарти.

„Не е нужно да изграждаме нови и нови депа, просто трябва да се работи с ускорени темпове“, поясни министърът. Той посочи, че инсталациите в заводите не се проверяват от МОСВ, а от самия собственик и агенциите, които се занимават с условията на труд и технологичната адекватност.

Министър Попов: Проблеми с боклука има, местните управления в страната трябва да се отнасят по-сериозно към отпадъците

По темата за мръсния въздух Попов каза, че България е спечелила делото срещу ЕК, тъй като качеството на въздуха се подобрява по данни на всички станции, проследяващи чистотата.

„Продължаваме да бъдем на границата на допустимите норми в някои точки на страната. Технологично България се подобрява, което се отразява и на въздуха. В момента в световен мащаб се дискутира възможността нормите да се затегнат според изискванията на СЗО. За да можем да ги изпълним, трябва да електрифицираме и транспорта, и отоплението. Това може да се случи много бързо в България“, каза министърът. Той допълни, че при ускорена модернизация на транспорта и бита може да се покрият нормите на СЗО за 10 години.

Попов коментира и проблемите с въздуха в Русе. Той посочи, че Румъния трябва да отговори на екологичните стандарти и постоянно се водят разговори с властите в северната ни съседка.

Министърът допълни, че работят върху ново законодателство за миризмите. „Чакам списък от русенци с конкретните искания. Ще изпълним всички, които се отнасят към нас. За останалите ще проведа разговори със съответните институции“, увери Попов.

Той коментира и идеята за зарибяване на Перловската река. „Искам всички градски реки в България да станат чисти и в тях да има риба. Това ще е индикатор и за екологичното състояние на целия речен басейн“, обясни Попов. И допълни, че се ползва с политическа подкрепа в работата си.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
624 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.18 | 14:21

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини