Министър Тагарев пред македонски студенти: Доброто ни сътрудничество в отбраната спомага за развитието на двете страни

  • 04 декември 2023 18:19

  • 929
  • 4
Министър Тагарев пред македонски студенти: Доброто ни сътрудничество в отбраната спомага за развитието на двете страни
© МО
Слушай новината Слушай новината

„Доброто сътрудничество в областта на отбраната между Република България и Република Северна Македония спомага за развитието на икономическите и социалните отношения между двете страни.“

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1253

С тези думи министърът на отбраната Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за се обърна към студенти от Република Северна Македония и българските им колеги, които гостуваха в Министерството на отбраната по негова покана, днес, 4 декември. „В областта на отбраната и военното дело имаме много възможности и трябва да ги използваме по най-добрия начин, за да градим заедно общото си бъдеще“, подчерта той.

Взаимодействието между Република България и Република Северна Македония в рамките на НАТО беше основна тема в обръщението на министър Тагарев към студентите от двете държави. Той представи пред тях основни моменти от дейността си, откакто е поел поста през лятото на 2023 г. Специално внимание беше обърнато на модернизационните проекти на Българската армия и увеличението на ресурсите за отбрана в отговор на повишените рискове и заплахи вследствие на войната на Русия в Украйна. 

Министър Тагарев се срещна с парламентарния секретар към министъра на външните работи на Канада

Двете страни придобиват един и същи тип бойни машини за Сухопътните войски - „Страйкър“, и това създава много добри условия за бъдещо взаимодействие, подчерта министърът. По думите му, амбицията на България е да бъде изграден регионален център за ремонт и поддръжка на бойните машини тип „Страйкър“. Той акцентира върху изграждането и дейността на многонационалната бойна група на НАТО в България, в чийто състав участват военнослужещи от Република Северна Македония. „Днес не можем самостоятелно да гарантираме отбраната си, затова работим заедно с нашите съюзници“, подчерта министър Тагарев.

Той припомни, че военнослужещи от двете страни участват в съвместни учения и подготовки, както и в състава на КФОР в Косово, което е от пряк интерес за регионалната сигурност. „Имаме готовност да поддържаме участието си в двете операции в Косово и Босна и Херцеговина“, подчерта министър Тагарев.

„Имаме много добро сътрудничество във военното образование като офицери от армията на Република Северна Македония редовно се обучават във Военната академия „Г. С. Раковски“. Има интерес и към други наши висши военни училища. Перспектива за обучение на македонски студенти има в областта на военната медицина. Учени и експерти от различни организации работят заедно по общи киберпроекти в сферата на сигурността, посочи още министърът на отбраната. Той подчерта също и взаимодействието на двете страни в рамките на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM).

„Нямаме никакви противоречия в областта на отбраната и въоръжените сили. Работим много тясно заедно на всички равнища на ниво Министерство на отбраната и Въоръжени сили на двете страни, което допринася за по-добро общо бъдеще“, подчерта министър Тагарев.

След срещата с министъра на отбраната експерти от дирекция „Отбранителна политика и планиране“ представиха пред студентите приоритетите в отбранителната политика на Министерството на отбраната в контекста на членството в НАТО. Специално внимание бе отделено върху аспекти от двустранното сътрудничество и сътрудничеството в рамките на НАТО между България и Република Северна Македония, както и върху техния принос за сигурността на Алианса. 

Младежите проявиха интерес към актуални рискове и заплахи за сигурността в региона и света и възможните отговори на НАТО и страните-членки; предизвикателствата в отношенията между двете държави, перспективите за съвместно обучение и др. След официалните срещи те имаха възможност да разгледат сградата на Министерството на отбраната и да се запознаят с нейната история.

Студентите от Република Северна Македония са в София по инициатива на Софийския форум за сигурност и с подкрепата на Департамента за публична дипломация на НАТО. Заедно с български студенти те участваха в младежка конференция на тема: „Отговорът на НАТО на предизвикателствата пред сигурността в непредсказуемата международна среда“, която се проведе по-рано днес в Централния военен клуб, съобщиха от пресцентъра на МО.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
929 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.12.04 | 21:07

4
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може -----> mub.me/bioex
Усрайна е дрисня

2023.12.04 | 19:24

3
анонимко много ще те думкам

2023.12.04 | 19:18

2
Данчето Божилова, съветската възпитаничка, какво прави на трибуната и масата? Комплексар и нищоправец!

2023.12.04 | 19:18

1
Данчето Божилова, съветската възпитаничка, какво прави на трибуната и масата? Комплексар и нищоправец!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини